1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotona lasta vahtiva lapsi, töissä lomaa odottava vanhempi – "Ikä ei kerro valmiutta"

Vanhemmat töissä, lapsi yksin tai lapset keskenään kotona. Suomessa laki ei määrää kuinka vanha on kypsä hoitamaan sisaruksiaan tai minkä ikäisen saa jättää yksin kotiin. Yle pyysi mielipiteet lapsiasiavaltuutetulta, Mannerheimin lastensuojeluliiton asiantuntijalta ja nettilukijoilta.

Kotimaan uutiset
Lapset leikkivät pihalla.
Kuvituskuva. Kuvan lapset eivät liity juttuun.Sarita Blomqvist / Yle

Asiantuntija Jenni Helenius Mannerheimin lastensuojeluliitosta ja lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ovat samoilla linjoilla: Ikä ei kerro lapsen valmiutta.

– Kaksi samanikäistä lasta tai nuorta voivat olla täysin erilaisia. Toinen pärjää, pystyy kantamaan vastuuta ja huolehtimaan, toinen ei todellakaan, sanoo Helenius.

Kurttila myös muistuttaa vanhempia: Tunne lapsesi, älä kuvittele lapsen olevan pärjäävämpi kuin onkaan.

Kaksi samanikäistä lasta tai nuorta voivat olla täysin erilaisia. Toinen pärjää, pystyy kantamaan vastuuta ja huolehtimaan, toinen ei todellakaan.

Asiantuntija Jenni Helenius, Mannerheimin lastensuojeluliitto

Samoilla linjoilla ollaan myös Ylen verkkokyselyssä.

Perheitä on moneen junaan. Itse en voisi kuvitella jättäväni kymmenvuotiasta tytärtäni yksin vastaamaan pienemmistä, ellen ole huutomatkan päässä. Kyllä hän tunnin pärjää kuusivuotiaan kanssa mutta ei häntä voi jättää kaksivuotiaan kanssa kaupassa käynnin ajaksi, vaikka itse uskookin suoriutuvansa siitä. ("Matti Meikäläinen")

Olen nähnyt normaalina pitämäni ihmisen jättävän rannalle 3-vuotiaan 9-vuotiaan vahdittavaksi. Siihen oli kyllä sivullisena puututtava, ettei päässyt tulemaan vahinkoa. ("Monen äiti")

Joku voi kyetä vahtimaan pikkusisarustaan jo 10-vuotiaana, toiset eivät edes täysi-ikäisenä. Kyse on enemmänkin siitä miten lapsi oppii tai opetetaan pienemmästä huolehtimiseen. ("Monen hoitama")

Sisarapu ei välttämättä huono asia

Lapsen hoitaminen vaatii jaksamista, pitkäjänteisyyttä ja vastuullisuutta.

– Nuorempikin jaksaa olla pari tuntia lapsenvahtina mutta on aivan eri asia, kun pitää kokonainen päivä huolehtia turvallisuudesta, syömisestä ja tekemisen keksimisestä, Jenni Helenius miettii.

Heleniuksen mukaan ei ole olemassa tietoa siitä, kuinka monessa perheessä joudutaan kesän lastenhoito järjestämään niin, että sisarukset vahtivat nuorempiaan, ja kuinka nuoret ovat hoitajan roolissa.

– Se on näitä asioita, jotka tapahtuvat kodin seinien sisäpuolella, Helenius toteaa.

Lapsiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei pidä sisarapua ja -tukea välttämättä ollenkaan huonona asiana.

– Kunhan se ei ole pakotettua tai tilanne, joka herättää pelkoa tai ahdistusta.

Meillä 5-vuotias vahtii pienempiään, kun äiti hakee Siwasta maitoa. Isompi on iloinen, kun häneen luotetaan, vaikka aikaa menee vain hetki. ("Päläpälä")

Kyllä minäkin 7–8-vuotiaana vahdin puolisen tuntia tai reilutkin 2–3-vuotiaita pikkusisaruksia, kun äiti käväisi pikaiseen kaupassa. Olin aika kova pitämään komentoa eli minun vahtivuorollani ei hölmöilty. ("Isosisko uistin sormessa")

Minulle ja siskolleni lankesi neljän nuoremman hoito heti, kun emme enää keittäneet teevettä pohjaan, osasimme sammuttaa hellan ja lukita oven. Pari kolme kesää meni näin. Vannoimme siskoni kanssa ettemme ikinä tee lapsia, emmekä ajaudu alalle, jossa tenavia pyörii. Minulla on kolme lasta, siskolla kaksi. Toinen meistä on lastentarhan johtaja, toinen lastenpsykiatri, että näin pääsi käymään…("Laatuska jolos")

Vanhempien yhteistyötä ja pallo myös yhteiskunnalle

Mannerheimin lastensuojeluliitossa myötäillään Iso-Britannian suosituksia, joiden mukaan alle 12-vuotiasta lasta ei tulisi koskaan jättää yksin, eikä alle 16-vuotista nuorempien hoitajaksi.

Asiantuntija Jenni Helenius peräänkuuluttaa lasten kesähoidossa yhteisöllisyyttä, joustavuutta ja luovuutta. Lasten kavereiden vanhemmat voisivat esimerkiksi keskenään katsoa, onnistuuko joltakin etätyöpäivä silloin tällöin, onko vapaapäiviä, voiko joku pitää joskus palkattoman päivän, jolloin kotona oleva voisi pitää toistenkin lapsia silmällä.

Olen toivonut julkista pohdintaa kesäkuusta. Mitä toimintaa koulussa voisi olla erityisesti nuorimmille koululaisille juhannuksen tienoille asti?

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila komppaa maalais-/kaupunkilaisjärjen käyttöä mutta muistuttaa vapaaehtoisverkoston haavoittuvuudesta. Varsinkin alakoululaisten kesähoidossa tarvitaan Kurttilan mielestä yhteiskunnan apua.

– Olen toivonut julkista pohdintaa kesäkuusta. Mitä koulussa voisi tapahtua Suvivirren laulamisen jälkeen? Mitä toimintaa koulussa voisi olla erityisesti nuorimmille koululaisille juhannuksen tienoille asti?

Jenni Helenius muistuttaa, että lapsi on aina vanhempiensa vastuulla. Jos jättää lapsen alaikäisen hoitoon päiväksi, ja jotakin tapahtuu, vanhemman vastuu on edelleen voimassa.

Itse hoidin 10 vanhana pienempiä sisaruksia äidin ollessa töissä. Jos jotakin erityistä olisi tullut, niin isovahemmat asuivat lähellä. ("Hyvin sujui")

Vastuu on aina vanhempien, etenkin jos sattuu esimerkiksi tapaturma. Oikeudessahan niitä sitten selvitellään. Moni 15-v. on jo kykenevä huolehtimaan nuoremmasta muutaman tunnin. Jos hoitaa säännöllisesti lapsia, täysiä työpäiviä, pitää olla 18 vuotta ja palkkaus kohdallaan, vaikka olisi oma lapsi hoitamassa. ("Matti Meikäläinen")

Huono omatunto ja murehtiminen kesäkaverina

Alakouluikäisen jättäminen kotiin yksin tai sisarusten kanssa on monella pakon sanelema juttu. Jos ei ole turvaverkkoa, esimerkiksi sukulaisia lähettyvillä. Jos ei ole mahdollisuus saada lasta kesäleireille tai muuhun ohjattuun kesätoimintaan.

Jos työtään ei voi tehdä etänä, ja jos palkkapussi ei yksinkertaisesti kestä palkatonta vapaapäivää, ei vanhemmilla/vanhemmalla ole vaihtoehtoa. Alakoululaisen on pärjättävä yksin tai sisarusten keskenään. Töitä paiskiva ja lomaansa odottava aikuinen toivoo parasta, pelkää pahinta ja potee huonoa omaatuntoa.

Jos lapsi on yksin tai lapset keskenään, huolehdi, että puhelimesi on auki, että lapsi/lapset voivat soittaa koska vaan.

Asiantuntija Jenni Helenius

– Jos lapsi on yksin tai lapset keskenään, huolehdi, että puhelimesi on auki, että lapsi tai lapset voivat soittaa koska vaan, neuvoo Mannerheimin lastensuojeluliiton asiantuntija Jenni Helenius.

Juuri jätin 7-vuotiaan 14-vuotiaan kaitsettavaksi. Isompi ottaa tehtävän ihan hyvin, ei mitenkään ole vastustanut ajatusta. Itseäni kyllä vähän hirvittää, koska ”vastuullinen” on itse 1-tyypin diabeetikko ja olisi hyvä olla joku aikuinen paikalla jo hänekin vuokseen. Työpaikalla lomakuukausi on vasta heinäkuu, joten pitää sopeutua, isovanhemmistakaan kun ei ole apua. ("työssäkäyvä äiti")

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila varoittaa romantisoimasta suomalaisten perheiden arkea. Maassamme on perheitä, joille arki jaelämä ovat todella vaikeaa. Esimerkiksi yhden vanhemman perheitä on jo viidennes suomalaisita perheistä.

Pitäisi olla mahdollisuus, että varallisuuteen katsomatta jokaisella lapsella olisi hyvä kesä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila

– Maksuton kesätoiminta koulussa ja lämmin ateria juhannukselle asti, tulisi monessa kodissa tarpeeseen, Kurttila sanoo.

Kurttila kiittää urheiluseuroja, seurakuntia ja kuntia kesäkerhojen ja kesäpuuhan tarjoamisesta. Maksulliseen kesätoimintaan ei kuitenkaan kaikilla ole varaa.

– Kenelle ovet aukeavat, kenelle eivät. Pitäisi olla mahdollisuus, että varallisuuteen katsomatta jokaisella lapsella olisi hyvä kesä. Eikä yksinäisyyttä, vaikka lapsi hetkittäin olisikin itsekseen, toivoo Kurttila.

Lue seuraavaksi