Suomen suurin yritysvakoilujuttu nyt käräjillä – syytettynä Nokian Renkaiden entisiä työntekijöitä

Kymmentä Nokian Renkaiden entistä työntekijää syytetään yrityssalaisuuksien vakoiluun liittyvistä rikoksista. Taustalla on kiristyvä kilpailu autonrenkaiden uusista markkinoista.

liikenne
Nokian Renkaat kitkarengas.
Nokian Renkaat

Suomen tiettävästi suurimman teollisuusvakoilujutun käsittely alkaa Pirkanmaan käräjäoikeudessa tiistaina. Syytettynä on kymmenen entistä Nokian Renkaiden työntekijää, joita epäillään yrityssalaisuuksien vakoilusta.

Tapaus liittyy Nokian Renkaiden Vsevolozhskin tehtaaseen, joka toimii Pietarin lähettyvillä. Tuotantolaitoksessa valmistetaan nykyään suurin osa suomalaisyhtiön henkilöautonrenkaista.

Tapausta pohjustettiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa jo marraskuussa 2015. Kyseessä oli uudentyyppinen tunnustamisoikeudenkäynti, joka voi lieventää tuomiota. Tuolloin syytteessä ollut mies tunnusti vuotaneensa Nokian Renkaille kuuluvia yrityssalaisuuksia.

Hän sai vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen vankeustuomion yrityssalaisuuden rikkomisesta ja yrityssalaisuuden väärinkäytöstä.

Marraskuun oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin. Valtaosa aineistosta onkin salaista. Tuomiosta käy kuitenkin ilmi, että Nokian Renkaiden Vsevolozhskin tehtaan suunnittelu- ja tuotantoteknologiatietoja on mennyt muun muassa Black Donuts Engineering-yhtiön henkilökunnalle. Yrityssalaisuuden rikkomiset myönsi alihankkijan palveluksessa ollut työntekijä. Teot ovat vuosilta 2011–12.

Kova kilpailu, kovat konstit

Nokian Renkailta irtisanoutui vuosina 2010–11 useita tuotekehityksessä mukana olleita henkilöitä. He perustivat Pirkkalassa toimivan Black Donuts Engineeringin, jonka toimitusjohtaja on Nokian Renkaiden entinen kehityspäällikkö.

Nokian Renkaat teki tutkintapyynnön yrityssalaisuuksien rikkomisesta syksyllä 2011. Jutun tutkintamateriaali on erittäin laaja. Epäillyiltä on takavarikoitu kymmeniä tuhansia tallenteita. NR vaatinee korvauksia miljoonia euroja.

Maailmassa valmistetaan toista miljardia autonrengasta vuodessa. Nokian Renkaat mahtuu juuri ja juuri parinkymmenen suurimman tuottajan joukkoon. NR on keskittynyt korkealuokkaisiin renkaisiin, ja omien kikkojen valumista etenkin kiinalaisille valmistajille pelätään.

Kiinalaiset ovat tiettävästi parantaneet osaamistaan ja osaltaan sen myötä kilpailu on koventumassa myös korkealaatuisimpien renkaiden sarjassa.