1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Qatarissa raiskattu hollantilaisnainen tuomittiin ehdolliseen aviorikoksesta

Syytettynä ollut mies sai rangaistuksena yhteensä 140 raipaniskua, mutta ei joudu vankilaan.

Näkymä Qatarin pääkaupunkiin Dohaan. Kuva: Nic Bothma / EPA

Qatarilaisoikeus on maan pääkaupungissa Dohassa maanantaina tuominnut raiskauksesta ilmoittaneen hollantilaisnaisen vuoden ehdolliseen rangaistukseen aviorikoksesta.

Lisäksi nainen sai 3 000 Qatarin rialin eli noin 710 euron sakot. Viranomaisten mukaan hänet karkotetaan maasta sakon maksamisen jälkeen.

Naisen asianajajan mukaan Qatarissa lomalla ystävänsä kanssa ollut 22-vuotias nainen oli ollut maaliskuussa dohalaisessa hotellissa, jossa alkoholin myynti on sallittua. Nainen kävi tanssimassa, palasi pöytäänsä ja otti siemauksen juomastaan, minkä jälkeen hän alkoi heti voida pahoin.

Asianajajan mukaan nainen uskoo, että joku lisäsi jotain hänen juomaansa ja huumasi hänet. Tämän jälkeen hän ei muista mitään. Hän heräsi myöhemmin yksin vieraassa asunnossa vaatteet revittynä ja huomasi joutuneensa raiskauksen uhriksi.

Nainen pidätettiin heti rikosilmoituksen jälkeen

Nainen pidätettiin epäiltynä avioliiton ulkopuolisesta seksistä jo maaliskuussa heti hänen ilmoitettuaan poliisille tapauksesta. Nainen vapautettiin maanantaina oikeudenkäynnin jälkeen. Hän ei ollut läsnä oikeudessa, mutta on aiemmin ollut jo kolmessa oikeudenistunnossa tapauksen vuoksi.

Hollannin lähetystö Qatarissa on avustanut naista tapauksen alusta lähtien. Maan suurlähettiläs oli läsnä maanantaisessa oikeudenistunnossa. Hänen mukaansa lähetystö auttaa naista lähtemään maasta niin pian kuin mahdollista. Hän uskoo, että nainen voi lähteä maasta muutaman päivän kuluessa.

Tapaus tuli julkisuuteen vasta viikonloppuna naisen perheen päätettyä julkistaa asian.

Syytetty mies väittää, että seksiin oli molempien suostumus

Viranomaiset pidättivät myös epäillyn raiskaajan. Hän väittää, että seksiin oli molempien suostumus ja että nainen oli jopa pyytänyt rahaa.

Mies ei myöskään ollut läsnä oikeudessa. Uutistoimisto AFP:n mukaan hänet tuomittiin 100 raipaniskuun aviorikoksesta ja 40 raipaniskuun alkoholin käyttämisestä, mutta hän ei kuitenkaan joudu vankilaan.

Qatarin viranomaiset eivät ole juurikaan kommentoineet tapausta. Qatar isännöi jalkapallon MM-kisoja vuonna 2022.

Alkoholia on saatavilla Dohan loistohotelleissa ja lentokentän myymälöissä, mutta sen osto on säänneltyä. Avioliiton ulkopuolella tapahtuva seksi on laitonta Qatarissa.