Jäätelofirma Minetille syyte tuontijäätelön maksamattomista veroista

Tampereen Jäätelöliike Oy eli Minetti saa syytteen törkeästä veropetoksesta. Kahdelle johtohenkilölle vaaditaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa rangaistusta tuontijäätelön valmisteverojen laiminlyönnistä vuosina 2013-2014. Henkilöt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

makeiset
Ihmisiä Hämeenkadun itäpäässä Minetti-jäätelökioskin edessä
Minetti-jäätelokioski Tampereen Hämeenkadulla kesällä 2015Jukka Töyli / Yle

Minetin jäätelöillä on Tampereella sekä historiaa että hyvä maine. Annosten hintakin on pysynyt monen mielestä kohtuullisena. Tullin tutkimuksissa on löytynyt näyttöä, jonka mukaan tämä perustuu osittain veronkiertoon.

Esitutkinnan perusteella yritys on tuonut vuosina 2013-2014 Saksasta ja Italiasta yhteensä noin 170 000 kiloa jäätelöä. Kun valmistevero on 95 senttiä kilo, maksamatta on jäänyt 160 000 euroa.

Syyttäjä on nyt päättänyt nostaa jutun epäillystä törkeästä veropetoksesta kahta yhtiön operatiivisesta toiminnasta vastaavaa henkilöä vastaan. Nämä ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikoksiin.

Juttu on esillä käräjäoikeudessa näillä näkymin aikaisintaan syyskesällä. Haastehakemus ja muut asiakirjat tulevat julkisiksi silloin, ellei oikeus jostain syystä toisin määrää.

Makeisverosta luovutaan piakkoin

Suomessa otettiin vuoden 2011 alussa käyttöön mm. makeisia, jäätelöä, purkkaa ja suklaata koskeva valmistevero, 95 senttiä kilo. Vero ei riipu sokeripitoisuudesta: periaate olisi vähän sama, jos litrasta olutta tai litrasta kirkasta viinaa pitäisi maksaa sama alkoholivero.

Makeuttaminen hampaille ystävällisellä ksylitolilla ei lievennä tuotteiden verotusta yhtään.

Näillä näkymillä vero kuitenkin poistuu ensi vuoden alussa. Asiasta on kanneltu EU-komissiolle, joka on verosta luopumisen kannalla. Terveysnäkökulma ei tosin liene päällimmäinen syy, vaan makeisveron katsotaan suosivan suomalaisia tuotteita tuontitavaran kustannuksella.

Niin tai näin, makeisvero-ongelma koskee kaikkia. Jos joku on jättänyt lain määräämät maksut hoitamatta, hän on saanut epäreilua kilpailuetua muihin nähden.