Seta Orlandon joukkosurmasta: "Meidän täytyy toimia yhteiskunnassa olevaa vihaa vastaan"

Seta suunnittelee järjestävänsä tällä viikolla muistotapahtuman Orlandon joukkosurman uhreille. Viikonloppuna 50 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat homobaariin tehdyssä iskussa Floridan Orlandossa.

Kotimaa
Ihmisiä suremassa Orlandon joukkosurman uhreja Valkoisen talon edustalla Washingtonissa sunnuntaina.
Ihmisiä suremassa Orlandon joukkosurman uhreja Valkoisen talon edustalla Washingtonissa sunnuntaina.Jim Lo Scalzo / EPA

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo uskoo, että Orlandon joukkosurma saattaa lisätä pelkoa.

– Nimenomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohdalla tämä voi herättää pelontunteita ja ajatuksia, voisiko täälläkin tapahtua näin. Kun monet myös matkustavat paljon, tämä herättää ajatuksia siitä, voisiko tällainen osua kohdalle, Kerttu Tarjamo sanoo.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustava Seta suunnittelee järjestävänsä muistotilaisuuden Orlandon joukkosurman uhreille todennäköisesti tällä viikolla. Järjestössä tehdään parhaillaan tarkempia suunnitelmia.

– Tietenkin on valtava suru ja järkytys siitä, kuinka hurja teko tämä on ja kuinka moneen ihmiseen se kohdistui.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Floridan Orlandossa tehdyssä joukkosurmassa kuoli 50 ihmistä ja yli 50 loukkaantui. Viranomaiset tutkivat veriteon motiivia ja sitä, onko kyseessä viharikos vai terrori-isku.

"Uskon solidaarisuuden nousuun"

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo arvelee, että gayklubiin kohdistunut isku voi lisätä jonkin verran turvattomuuden tunnetta myös seksuaalivähemmistöjen tulevissa tapahtumissa. Suomessa järjestetään kesällä useita Pride-tapahtumia, joista suurimpia ovat kesä–heinäkuun vaihteen Helsinki Pride ja Turku Pride elokuun lopussa. Toisaalta tapahtumat saatetaan nyt nähdä entistäkin tärkeämpinä ja niiden merkitys kirkastuu.

– Uskon aika isoon solidaarisuuden nousuun ja siihen, että halutaan puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeutta vapauteen ja näkyvään olemassaoloon, Tarjamo toteaa.

Oikeudet paranevat, vihapuhe lisääntyy

Niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin Suomessa näkyy Tarjamon mukaan polarisoitumista sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan vihapuheen lisääntymistä. Yhdysvalloissa seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat olleet näkyvästi esillä, sillä kesällä 2015 samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyttiin koko maassa. Suomessa uusi avioliittolaki on tulossa voimaan vuonna 2017.

– Monessa paikassa oikeudet vahvistuvat ja tapahtuu paljon myönteistä kehitystä, mutta ehkä juuri näkyväksi tuleminen nostaa näkyväksi myös vihan. Kun asiasta puhutaan enemmän yhteiskunnassa, se toki myös nostaa vastaääniä enemmän esille. On yleensäkin nähtävissä keskustelun polarisoitumista ja enemmän vihapuhetta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Tarjamon mielestä Orlandon homobaarin joukkosurman kaltainen teko ei ole täysin yllättävä, vaikka teon syitä toki vasta tutkitaan.

– Meidän täytyy toimia yhteiskunnassa olevaa vihaa vastaan. Sitä vastaan, mikä aiheuttaa tällaisia tekoja, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo.