Isis ilmoittautui Orlandon joukkomurhan tekijäksi

Väitteestä kertoi terrorijärjestö Isisin virallinen radiokanava Albayan. Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Ulkomaat
Pariskunta suremassa joukkosurman uhreja San Franciscossa 12. kesäkuuta.
Pariskunta suri joukkosurman uhreja San Franciscossa sunnuntaina.John G. Mabanglo / EPA

Terrorijärjestö Isis ilmoitti olevansa Orlandon joukkomurhan takana virallisella Albayan-radiokanavallaan. Ilmoituksen mukaan hyökkäyksen toteutti yksi "kalifaatin" taistelijoista.

Jo sunnuntaina ääri-islamilaista Isisiä lähellä oleva uutistoimisto Amaq esitti saman väitteen. Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa, mutta tutkivat tekoa terrorismirikoksena.

Terrorismitutkija Leena Malkki arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että isku vaikuttaa ennemminkin Isis-järjestön inspiroimalta kuin sen tekemältä.

Hänen mukaansa aamulla ei ollut tiedossa mitään sellaista, joka antaisi aiheen olettaa, että Isis olisi tiennyt iskusta etukäteen. Hänen mukaansa teko vaikuttaa yhden henkilön toteuttamalta.

Afganistanilaistaustainen Omar Mateen surmasi 50 ihmistä hyökkäyksessä homoyökerhoon Floridan Orlandossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. FBI:n mukaan hän ilmeisesti soitti juuri ennen joukkomurhaa hätänumeeroon ja ilmoitti olevansa Isis-järjestön kannattaja.

Lähteet: Reuters, AFP