Stockmann aloittaa suuret yt-neuvottelut – liki 400 työntekijää vähennetään

Stockmannin toissa vuonna vahvistettu strategia siirtyy seuraavaan vaiheeseen. Työntekijöitä vähennetään tukitoiminnoista, mutta myyjät saavat pitää työnsä, jotta palvelun taso ei kärsi.

talous
Helsingin Stockmann.
Stockmannin myyjiä ei vähennetä, mutta 380 muuta työntekijää poistetaan palkkalistoilta.Jyrki Lyytikkä / Yle

Stockmann käynnistää yt-neuvottelut, jotka koskevat lähes kaikkia eli noin 3 000:ta työntekijää Suomessa.

Myyjiä ei vähennetä, mutta 380 muuta työntekijää pääosin tukitoimista poistetaan palkkalistoilta. Stockmannin mukaan kyse on niin irtisanomisista kuin eläkejärjestelyistä ja määräaikaisten työsuhteiden päättämisistäkin. Organisaatiorakennetta muutetaan ja päällekkäisyyksiä poistetaan.

Tavoitteena on säästää vuodessa 20 miljoonaa euroa.

Stockmannin uusi strateginen suunta vahvistettiin loppuvuonna 2014, ja tehostamisohjelma alkoi reilu vuosi sitten. Koko ohjelman tavoite on 50 miljoonan euron vuosisäästö.

Tänä vuonna kannattavuus paranee, mutta vt. toimitusjohtaja Lauri Veijalainen sanoo, että kustannusrakenne on yhä liian raskas, eikä myynnin kehitys ole yltänyt odotuksiin ennakoituakin haastavammassa markkinatilanteessa.

Veijalainen nimitettiin huhtikuussa tavaratalokonsernin väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi, kun Per Thelinin puolitoistavuotinen työrupeama äkisti päättyi.

Muoti ei myy niin kuin ennen – "Ollaan entistä tarkempia kuluttajia"

Viestintäjohtaja Nora Malin sanoo, että tulos on tappiolla, joten toimintaa on kehitettävä.

Tuoreet myyntiluvut paljastavat, että koko konsernin myynti laski toukokuussa 2,7 prosenttia. Lindexin myynti nousi vajaat seitsemän prosenttia, mutta Suomen Stockmann-tavaratalojen myynti laski liki 14 prosenttia, osin Helsingin lippulaivan uudistamisen takia.

– Selkeästi nähdään esimerkiksi muodissa, joka on meidän suurin tuotealueemme, että myynti on laskenut kaikilla toimijoilla. Ollaan entistä tarkempia kuluttajia, ja myös verkkokauppa on lisännyt suosiotaan.

Stockmann ei vähennä myyjiä, koska palvelun taso tahdotaan pitää korkeana.

Työntekijöitä karsitaan lähinnä Helsingistä muun muassa markkinoinnista, ostoista, taloushallinnosta sekä viestinnästä.

Stockmannin tavoite on se, että tavaratalot tuottaisivat voittoa vuonna 2018.