1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

RKP:n johtoon noussut Henriksson aikoo olla sekä räväkkä että rakentava – "Tarkoituksena tehdä näkyvää oppositiopolitiikkaa"

RKP:n edellinen puheenjohtaja Carl Haglund saa Anna-Maja Henrikssonilta kehuja, mutta muutoksiakin on luvassa. Puolueen historian ensimmäinen naispuheenjohtaja aikoo olla aiempaa räväkämpi.

Kotimaan uutiset
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson Pietarsaaren Raatihuoneella.
Juha Kemppainen / Yle

Anna-Maja Henriksson valittiin puheenjohtajaksi historiallisessa tilanteessa, jossa RKP on oppositiossa. Ylen viimeisimmässä kannatuskyselyssä puolueen kannatus oli jälleen laskussa.

– Nyt tarkoituksena on tehdä näkyvää oppositiopolitiikkaa. Tulemme olemaan aktiivisempia keskusteluissa ja tuomaan esille omia vaihtoehtojamme, hän sanoo.

Puolueen edellinen puheenjohtaja Carl Haglund saa Henrikssonilta kehuja, mutta muutoksiakin on luvassa.

– Hän on tehnyt valtavan hienoa työtä. Sillä saralla on hyvä jatkaa, mutta ehkä vähän toisella tavalla: puhumalla vähän enemmän sellaisista asioista, jotka ovat todella lähellä ihmisiä, Henriksson sanoo ja viittaa esimerkiksi terveyden- ja sosiaalihuoltoon, perheisiin, työllisyyteen ja yleiseen ilmapiiriin.

Hän sanoo myös olevansa jatkossa aiempaa räväkämpi.

– Kyllä varmaan se tulee itsestään, ja se tuntuu ihan luontevalta.

– Me haluamme kuitenkin totta kai olla myös asiallinen ja rakentava oppositiopuolue. Me annamme hallitukselle kiitosta, kun siihen on syytä. Yritämme tarjota omia vaihtoehtojamme, kun näemme hallituksen olevan väärällä tiellä, Henriksson painottaa.

Valtuuston ja puoluejohtajuuden hoitaminen puntariin

Anna-Maja Henriksson on kotikaupunkinsa Pietarsaaren valtuuston puheenjohtaja. Hän aikoo hoitaa pestinsä Pietarsaaressa kauden loppuun saakka. Seuraavien kuntavaalien alla hän kuitenkin harkitsee asiaa tarkkaan, sillä kokee vaikeaksi yhdistää valtuuston ja puolueen johtamisen.

Henriksson voitti RKP:n puheenjohtajakilpailun viikonloppuna. Hän sai puheenjohtajavaalissa yhteensä 133 ääntä, mikä oli yli puolet kaikista äänistä. Yhteensä ääniä annettiin 254.

Henriksson valittiin RKP:n johtoon ensimmäisenä naisena puolueen 110-vuotisessa historiassa.

Lue seuraavaksi