Hyppää sisältöön

Stoltenberg vahvistaa: Nato lähettää Baltiaan ja Puolaan neljä pataljoonaa

Sotilasliiton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan suunnitelma hyväksytään tällä viikolla Naton puolustusministerikokouksessa.

Sotilaita Naton Baltops-harjoituksessa Puolassa viime vuoden kesäkuussa.

Sotilasliitto Nato päättää tällä viikolla joukkojen vahvistamisesta Baltian maissa ja Puolassa, sanoo pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Hänen mukaansa Nato aikoo sijoittaa alueelle neljä monikansallista pataljoonaa, kuhunkin maahan yhden. Pataljoonien miehistö vaihtuu rotaatioperiaatteella.

Naton puolustusministerit hyväksyvät suunnitelman tiistaina Brysselissä alkavassa kokouksessaan, Stoltenberg sanoo.

Yhdysvaltain Nato-lähettilään Douglas Luten mukaan sijoitettavien joukkojen määrästä ja sotilaiden kansallisuuksista kerrotaan tarkemmin heinäkuussa Naton huippukokouksessa. Nato-virkamiesten mukaan lisäjoukkojen vahvuus olisi kaikkiaan noin 4 000 sotilasta.

Baltia pyytänyt Natolta lisäturvaa Venäjän uhkaa vastaan

Puolan puolustusministeri kertoi jo kuun alussa, että Nato sijoittaisi neljä pataljoonan kokoista taisteluosastoa Puolaan ja Baltian maihin.

Yhdysvallat lähetti joukkoja Baltiaan sen jälkeen, kun Venäjä oli asevoimin liittänyt Ukrainalle kuuluvan Krimin alueisiinsa ja kriisi kärjistynyt muutenkin. Baltian maat ovat pyytäneet koko ajan Natolta lisää joukkoja turvaksi Venäjän uhkaa vastaan.

Naton on jo pitkään arveltu päättävän lisäjoukoista huippukokouksessaan heinäkuussa. Stoltenberg ei kuitenkaan ole aiemmin halunnut sanoa, paljonko joukkoja sijoitetaan ja mihin tarkalleen.

.
.