Yli 7 miljoonan euron kirjapainoinvestointia suunnitellaan Juvalle

Bookwell Digital Oy suunnittelee digitaalisen kirjapainon investointia. Kirjapaino sijoitettaisiin Bookwell Oy:n tiloihin vielä tänä vuonna.

Kotimaa
Bookwell Oy:n kirjapaino Juvalla.
Petri Vironen / Yle

Juvalle suunnitellaan 7,4 miljoonan euron kirjapainolaitteiston investointia. Bookwell Digital Oy:n tavoitteena on, että uudella tekniikalla toteutettava digitaalikirjapaino sijoitettaisiin Bookwell Oy:n tiloihin vielä tämän vuoden aikana. Hankkeen rahoitusjärjestelyt ovat kesken.

– Tämä on ollut raskas ja vaiherikas tie. Puolitoista vuotta suunnitelmissa ja viimeiset kahdeksan kuukautta olemme tehneet täyspäiväistä työtä investoinnin eteen, kertoo Bookwell Digital Oy:n toimitusjohtaja Juha Manninen.

Bookwell Digital Oy:n tarkoituksena on luoda Juvalle uudenlainen tuotantolaitos, joka valmistaisi kirjoja niin kotimaisille kuin kansainvälisille markkinoille.

Toimitusjohtaja Manninen uskoo vahvasti kirjan tulevaisuuteen.

– Kirjojen maailmanlopun tunnelmat ovat ainoastaan Suomessa. Toimiessa myös kirjan kustantajana olen huomannut, että kansainvälisesti kirjalla menee hyvin, kirjapainot elävät ja kustantajilla menee hyvin.

Bookwell Digital Oy:n viennin osuus on 80 prosenttia.

Osana rahoitusjärjestelyä Juvan kunta ja Bookwell Oy ovat perustamassa yhteistä kiinteistöyhtiötä. Kiinteistöyhtiö ostaa Juvan toimitilat Bookwell Oy:ltä. Esisopimuksen mukaan kiinteistön kauppahinta on 1,7 miljoonaa euroa.

Juvan kunnanjohtaja Heikki Laukkanen kertoo kunnan tulleen mukaan investointiprosessiin vasta loppuvaiheessa.

– Tämän kokoluokan investoinnit ovat harvinaisia ja mikä tahansa toimiala, jossa uuteen tekniikkaan investoidaan varmistaa paremmin työpaikat kuin se että ollaan vanhan tekniikan varassa.

Juvan kunnan on tarkoitus sijoittaa hankkeeseen yhteensä 420 000 euroa osakepääomana ja oman pääoman ehtoisena sijoituksena. Merkittävää on myös teollisen investoinnin tuoma työllistäminen kunnassa. Toimitusjohtaja Juha Mannisen mukaan investoinnin tarkoituksena on, että työpaikat lisääntyisivät.

– Isoin juttu on, että kun investoidaan, silloin on usko tulevaisuuteen. Sitä ei voida tehdä lyhyellä perspektiivillä, kunnanjohtaja Laukkanen pohtii.

Juvan kunnanvaltuusto käsittelee kunnan roolia kiinteistöyhtiössä ja kunnan sijoitusta kokouksessa kesäkuun lopulla.

Juvan kirjanpainoyksikkö täyttää tämän vuoden lopulla 40 vuotta. Aikanaan kirjanpainon perusti Juvalle WSOY.