JY:n kirjallisuuden asema ratkennee tänään – muuttaako Manninen esityksensä?

Jyväskylän yliopiston hallitus päättää tänään, annetaanko yliopistossa tulevaisuudessa latinan kielen ja kirjallisuuden syventävää opetusta. Pohjaesityksenä on, että klassisten kielten ja kirjallisuuden pääaineopinnoista luovuttaisiin.

Pääaine
Kalevalakirjoja hyllyssä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Jyväskylän yliopiston hallitus saa tänään eteensä esityksen, jossa kirjallisuuden ja latinan pääaineopinnot lopetetaan. Sivuaineina molempia voisi edelleen opiskella.

Etenkin kirjallisuuden pääaineopetuksen lakkauttaminen on herättänyt vastustusta. Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan Jyväskylän yliopiston rehtori olisi muuttamassa päätösesitystään hallituksen kokouksessa.

Ylelle Manninen myöntää, että esitys voi vielä muuttua.

– Latinan kohdalla esitys menee varmasti tällaisena. Kirjallisuuden esitystä saatetaan vielä muuttaa, tai hallitus voi tehdä toisenlaisen päätöksen. Taideaineista tulee vielä syksyllä Unifin selvitys, ja voi olla yliopisto haluaa katsoa tämän selvityksen ennen päätöstä, Manninen sanoo.

Suomen yliopistojen yhdistys Unifin selvityksessä kartoitetaan yliopistojen välistä työnjakoa ja profiloitumista taideaineiden osalta. Selvityksen on määrä valmistua syyskuussa.

Kirjallisuuden ja latinan pääaineopintojen lakkauttamista Jyväskylässä perustellaan opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteilla. Niiden mukaan yliopistot erottautuvat keskittymällä vahvuusalueisiinsa ja poistamalla itselleen vähemmän merkityksellisiä aloja.

Yliopisto on käynyt kirjallisuuden tiimoilta yt-neuvotteluja. Neuvottelut päättyivät eilen erimielisinä, yksimielisyys osapuolten välillä oli siitä, että kirjallisuuden asemaa on harkittava huolellisesti ennen kuin päätöksiä tehdään. Pääluottamusmiehet esittivät neuvotteluissa asian käsittelyn keskeyttämistä puutteellisen valmistelun vuoksi.