Vetimet piiloon ja mikrosementtiä seiniin – karun simppeli tyyli viehättää wc-tiloissa

Lapsiperheen ja aikuisten kodissa materiaalivalinnat ovat erilaisia wc-tiloihin. Niiden hoitaminen on helpompaa, eikä siivous ole enää vain äidin työtä, vaan jokaisen omalla vastuulla.

Kotimaa
Imatran Valtionhotellin sviitti
Mikko Savolainen/Yle

Integroidut kalusteet wc:ssä ja selkeys koko tilan ilmeessä ovat tämän hetken vallitsevimpia trendejä wc-tilan sisustuksessa. Monet haluavat wc-tilaan minimalistista tyyliä ja esimerkiksi vetimettömiä kalusteita. Minimalistisuus voidaan toteuttaa nykyään helposti laittamalla putket ja hanat seinän sisälle piiloon.

Yksittäisenä materiaalina mikrosementti on tällä hetkellä halutuinta, Sisustussuunnittelu Koton sisustussuunnittelija Aino Rajasuo kertoo.

– Se toimii hyvin seinissä ja lattioissa ja sitä voidaan laittaa vanhojen laattojen päälle. Pitää vain muistaa varmistaa, että vesieristeet ovat ajanmukaiset. 10–15 vuotta vanhojen laattojen päälle mikrosementtiä uskaltaa jo laittaa.

Mikrosementtilattiaan saa tehtyä myös lattiakaivon, kun tekee vain kaadot oikein. Mikrosementtilattiaan on itseasiassa helpompi tehdä kaadot kuin laattalattiaan, jossa suuremmilla laatoilla ei saa kaatoja tehtyä, Rajasuo huomauttaa.

– Mikrosementin puhtaanapito on paljon helpompaa kuin laattalattian, kun ei ole saumoja.

Rouheat ja autenttiset puulajit ovat nostaneet suosiotaan, kun taas perinteisemmät kirsikka, pyökki ja pähkinäpuu eivät ole enää muodissa. Ajopuuhenkiset materaalit ja tammi ovat nyt haluttua tavaraa wc-tiloihin.

– Puutasojen kannattajia on paljon, mutta huollollisesti ne ovat vähän arveluttavia. Materiaalien valinta riippuu perheestä, joka wc-tilaa käyttää – aikuisten kodissa on erilaiset huoltotarpeet kuin lapsiperheissä, joissa vesi loiskuu.

Värikoodit auttavat vessan siivouksessa

Monet perheet haluavat helppohoitoisuutta wc-tilaan ja kylpyhuoneeseen. Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja ja kotitalousasiantuntija Kaino Kinnunen kehottaa miettimään, onko perheen tapa siivota kerran viikossa viikkosiivouksen yhteydessä vai onko luontevampaa siivota välittömästi kun silmä huomaa ja nenä neuvoo.

Vessanpönttö.
Martat neuvovat putsaamaan erityisesti vessanpöntön vedentuloreunuksen välillä kunnolla.Julia Sieppi / Yle

– Järkevintä on, että jokainen huolehtii itse wc- tai kylpytilaa käytettyään omien jälkien siivouksesta. Siivousvälineissä ei suinkaan lue, että vain äidille käyttö sallittu, Kinnunen sanoo.

Wc:n siivoukseen kannattaa varata omat siivousvälineet, jotka voi värikoodata käyttökohteen mukaan. Esimerkiksi sinisellä liinalla puhdistetaan kaakelit, amme ja käsienpesuallas ja punaisella wc-istuin, Kinnunen neuvoo. Muita välineitä, esimerkiksi saumojen välien puhdistamiseen tarkoitetun harjan, voi hankkia tarpeen mukaan.

– Normaaliin puhdistukseen riittää käsitiskiaine tai yleispuhdistusaine. Peruspuhdistuksessa voidaan silloin tällöin käyttää wc-puhdistusaineita, mutta ei päivittäisessä käytössä.

Pytyn kansi määrää raikkauden

Wc:n pesussa erityistä huomiota kannattaa kiinnittää käsienpesualtaan hanan juureen ja ylivuotoaukkoihin, joihin lika voi kerääntyä huomaamatta. Wc-istuimen vedentuloreunus on myös sellainen, mikä kannattaa puhdistaa aika ajoin kunnolla, samoin lattiakaivo.

Aikuisten kodissa on erilaiset huoltotarpeet kuin lapsiperheissä, joissa vesi loiskuu.

Aino Rajasuo

Vessan ilman raikkauteen eniten vaikuttava tekijä on wc-istuimen kansi. Kun sen pitää käyttökertojen välillä ja vetäessä kiinni, on ilman puhtaus parempi. Kinnusen mukaan pyyhkeiden oikeanlainen kuivaaminen edistää myös sisäilman puhtautta, jos suihku on samassa tilassa.

– Paksut kylpypyyhkeet pitää laittaa kunnolla kuivumaan, eikä supussa naulakkoon roikkumaan, neuvoo Kinnunen.