Hyppää sisältöön

"Kovasti siinä väkeä pörrää ympärillä" – Kesäkanat tuovat säpinää keskustan hoivakotiin

Oulussa Hollihaan palvelukodin johtaja rakensi kanoille häkin, ja nyt Helmi, Olga ja Emma pyöräyttelevät munia uudessa kodissaan kaupungin keskustassa. Kanat yhdistävät useita sukupolvia, ja kiinnostavat naapureita ja ohikulkijoitakin. Kesäkanalan voi perustaa ilman lupaa, mutta viranomaisille siitä pitää ilmoittaa.

Kuva: Yle

Kanan kuopsuttelua ja tepastelua on mukava seurata, eivätkä kotikanalasta saatavat munat ainakaan vähennä kiinnostusta kesäkanoihin.

Kesä- ja harrastekanalat ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina, ja niiitä perustetaan edelleen jopa ihan kaupunkien keskustoihin.

Esimerkiksi Oulun Palvelusäätiön Hollihaan palvelukodissa kanat ovat tepsutelleet häkissään kesäkuun alusta alkaen.

– Talvella keskustelimme aiheesta kahvipöydässä asukkaiden kanssa ja nyt se on toteutunut, kertoo palvelukodin johtava ohjaaja Jari Ahola.

Kanat kiinnostavat vanhusten lapsia, lapsenlapsia ja ohikulkijoitakin.

Jari Ahola

Johtaja itse rakensi kanoille häkin ja pesäkoppi teetettiin toimintakeskuksessa. Kanat ovat yhdistäneet asukkaita, heidän omaisiaan, henkilökuntaa ja naapurustoakin.

– Kovasti siinä väkeä pörrää ympärillä. Talon asukkaiden ja henkilökunnan lisäksi kanat kiinnostavat heidän lapsiaan, lapsenlapsiaan ja ohikulkijoitakin.

Kanat tuovat elämyksiä ja muistoja

Monella palvelukodin asukkaalla on omia henkilökohtaisia kokemuksia kanoista esimerkiksi lapsuudestaan. Yksi kanojen kanssa viihtyvä asukas on Helle Hietala.

– Kanojen kanssa voi vaikka jutella, ja ne kyllä oppivat tuntemaan että kuka sieltä on tulossa heitä jututtamaan. Meillä oli lapsuudessa kanoja, jotka olivat oikein tarpeellisia ja hyödyllisiä silloin.

Hietalan kodissa oli  tuolloin kuulemma myös pahansisuinen kukko.

Ne tunnistavat asukkaat ja tulevat heti häkin ovelle touhuamaan kun niitä lähestyy.

Jari Ahola

– Aamulla se aina kiekui ja kyllä se aika äkäinen oli, Helle naurahtaa.

Juuri tällaisia muistoja ja kokemuksia palvelukodin johtava ohjaaja Jari Ahola toivoikin kanalaa perustaessaan.

– Kanat ovat vähän kuin koirat. Ne tunnistavat asukkaat ja tulevat heti häkin ovelle touhuamaan kun niitä lähestyy.

Munat menevät henkilökunnan suihin

Parin viikon sopeutumisen jälkeen Helmi, Olga ja Emma ovat alkaneet pyöräytellä komeita ja maukkaita munia.

Asukkaat pääsevät keräämään munia, mutta ruokaa niistä ei saa palvelukodissa tehdä.

– Palvelutaloissa ja laitoksissa on tiukemmat elintarvikemääräykset kuin kotitalouksissa. Emme voi hyödyntää munia päivittäisessä toiminnassa täällä, mutta henkilökunnalle munat kyllä maistuvat, kertoo johtava ohjaaja Jari Ahola.

Kesäkanala ei vaadi lupaa mutta toimintaa valvotaan

Henkilökunnalle munat kyllä maistuvat.

Jari Ahola

Kesäkanalan pystyy perustamaan ilman erillistä lupaa. Toimintaa kuitenkin valvotaan ja siitä on ilmoitettava maaseutuviranomaiselle, kunnalliselle terveysviranomaiselle ja rakennusvalvontaankin kannattaa olla yhteydessä kanalarakenteiden takia.

Kunnallinen ympäristöterveydenhuolto on kiinnostunut etenkin hygieniasta ja mahdollisista häiriöistä naapurustolle.

Kanoja saa olla useampia, mutta kukkoja ei kaupunkien kesäkanaloissa saa olla kuin korkeintaan yksi ja sekin voi jäädä haaveeksi mahdollisten aamuvarhaisten äänihäiriöiden takia.

Kesäkanasta on huolehdittava myös talvella, jos sitä ei syödä syksyllä.

Hollihaan palvelukodin kesäkotkottajat Helmi, Olga ja Emma viettävät kaupunkieloa syksyyn saakka, ja talveksikin heille on jo majapaikka tiedossa maaseudulta.

.
.