EU:n Tusk: Britannian ero voisi merkitä tuhon alkua koko "läntiselle poliittiselle sivilisaatiolle"

Saksalaisen Bild-lehden haastattelussa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja sanoi, että Britannian mahdollinen EU-ero on vaarallinen varsinkin, koska kukaan ei tiedä sen pitkän aikavälin vaikutuksia. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on samoilla linjoilla Tuskin kanssa.

Ulkomaat
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pelkää Britannian EU-eron seurauksia.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pelkää Britannian EU-eron seurauksia.Cugnot Mathieu / EPA

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoittelee saksalaisen Bild-lehden julkaisemassa haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Britannian mahdollisen EU-eron eli Brexitin arvaamattomista seurauksista.

– Historioitsijana pelkään, että Brexit voisi olla paitsi EU:n, myös koko läntisen poliittisen sivilisaation tuhon alku, Tusk sanoo.

Myös EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tiedottaja sanoi maanantaina uutistoimisto dpa:lle (siirryt toiseen palveluun), että Juncker allekirjoittaa Tuskin lausunnon ja on itsekin aiemmin kommentoinut asiaa samoin sanoin.

Tuskin mukaan EU-eron puolesta kampanjoivat esittävät valheellisesti, että se ei muuttaisi Britanniassa mitään. Hän sanoo, että ero olisi Britannialle taloudellinen ja ennen muuta geopoliittinen takaisku.

– Miksi se on niin vaarallinen? Koska kukaan ei voi nähdä ennalta sen pitkän aikavälin vaikutuksia, Bild siteeraa Tuskia.

Tusk kertoo voivansa vain toivoa, että britit äänestävät EU:hun jäämisen puolesta.

– Sinä päivänä, jolloin Britannia lähtee EU:sta, ulkoiset vihollisemme juhlivat samppanjalla. Meidän pitäisi tehdä kaikkemme pilataksemme ne juhlat.

Britit äänestävät EU-jäsenyytensä jatkosta 23. kesäkuuta. Viimeaikaisissa mielipidemittauksissa EU-jäsenyyden kannattajat ja vastustajat ovat olleet lähes tasoissa.