1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Sibelius-Akatemian kanssa välit poikki pari vuotta sitten – Jorma Panulan oma akatemia kokoontui taas Piiparilassa

Kapellimestari Jorma Panula opettaa säännöllisesti orkesterinjohtoa, vaikka 85-vuotias pedagogi jäi eläkkeelle Sibelius-Akatemiasta viime vuosituhannella.

Jorma Panulan opeille riittää kysyntää. Puolitoista vuotta sitten perustetussa Panula-akatemiassa on yli kolmekymmentä opiskelijaa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Nuottitelineet ja tuolit seisovat tyhjillään korkean hirsisalin lattialla. Ikkunat päästävät sisään valonsäteitä. Pölyhiukkaset erottuvat ilmassa.

Kapellimestari Jorma Panula, 85, astelee muusikkia ja muusikoita kaipaavan asetelman keskellä ja tarkastaa, että kaikki on kunnossa. Kattoon kiinnitetty palohälytin piippaa hidasta pulssia, kerran kahdessa minuutissa. Paristo on pian loppu.

– Pitäisi perkele hiljentää, mutta on aika korkealla, Jorma Panula puuskahtaa.

Piiparilan korkeassa hirsisalissa on hyvä akustiikka. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Salin päätyyn asetettu lämmityspuhallin hurisee tasaisesti, sillä iso tila pysyy vilpoisena kesälämpimilläkin. Laitteiden äänet kiinnittävät huomion, sillä salissa kaikuu sopivasti.

– Täällä on hyvä akustiikka, Panula toteaa.

Sibelius-Akatemian kanssa ei enää toiminut

Mestaripedagogina tunnettu Panula kouluttaa Piiparilassa kapellimestareita, vaikka hän jäi eläkkeelle Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professorin virastaan viime vuosituhannen puolella. Hän oli virassa 1973–1993.

Yhteistyö Sibelius-Akatemian kanssa jatkui aina syksyyn 2014. Hän piti nuorille lahjakkaille kapellimestarioppilaille tarkoitettua luokkaa.

– Lopetin, kun siellä ei oikein klaffannut. Se oli vähän sellaista vapaaehtoista touhua. Järjestelyt eivät toimineet, niin mä sanoin, että loppu. Perustetaan oma.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Nyt maksullisessa Panula-akatemiassa opiskelee jo yli kolmekymmentä 15–50-vuotiasta kapellimestarikokelasta.

– Tunkua on, että oppia pitäis saada.

Huippuorkesteri olisi huono juttu

Palohälyttimen varoitusääni ja lämpölaitteen hurina eivät enää häiritse. Hirsisalin on täyttänyt musiikki, tarkemmin sanottuna Beethovenin Egmont-alkusoitto.

Kirkkonummen kamariorkesteri tottelee kapellimestarikokelaan käsiä, mutta soiton vire on niin ja näin. Intonaatio kyllä tarkentuu vielä viikonlopun aikana.

Panulan mukaan on hyvä, ettei harjoitusorkesteri koostu huippuammattilaisista. Juuri silloin kapellimestarioppilaat kehittyvät.

– Aina parempi, jos eivät soita hyvin. Jos vikaa ei löytyisi, johtaja olisi sormi suussa, että mitä sanoisi. Se on oikein hyvä, kun tulloo virheitä.

Superlupauksen oppilas

Panulan oppilaina ovat olleet maestrot Esa-Pekka Salosesta Santtu-Matias Rouvaliin, mutta koulutusta saavat nekin, jotka eivät tähtää kansainväliselle uralle vaan haluavat vain kehittyä muusikkona.

– Kaikki lähtevät samalta viivalta. Kyllä ne tosissansa yrittää, Panula vakuuttaa.

Ross Collins on tämän viikonlopun kuopus. Vasta viisitoistavuotias musiikinopiskelija on soittanut selloa ja pianoa neljävuotiaasta asti, ja kapellimestarinkoulutus alkoi kiinnostaa vuosi sitten.

Ross Collins oli viikonlopun nuorin oppilas. Viisitoistavuotiaan opettaja, 20-vuotias kapellimestarilupaus Klaus Mäkelä ehdotti hänelle liittymistä Panula-akatemiaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Hänen opettajanaan on 20-vuotias superlupaus Klaus Mäkelä, joka on itse kouluttautunut Jorma Panulan kapellimestariluokalla. Mäkelä suositteli Panula-akatemiaa Collinsille.

– Mä oon esiintynyt koko ikäni, mutta tällä kertaa täällä Piiparilassa – olen kuullut tästä niin paljon juttuja – jännittää erityisen paljon, Collins myöntää.

"Ammattilainen tuloo"

Collins on jo ehtinyt osallistua muutamalle Panulan kurssille. Maestro saa oppilaaltaan kehuja.

– Hän kuulee kaiken ja on ihan käsittämättömän lahjakas. Tämä on ollut parempaa kuin mitä odotin, Collins sanoo.

Panulan legendaarinen opetusmetodi on yksinkertainen mutta tehokas. Ensin johdetaan, tai vispataan, kuten pohjalainen Panula sanoisi, ja sitten analysoidaan omaa vispaamista videolta.

– Panula lähtee siitä, että kaikki saavat perusrakenteen, josta muodostuu oma tyyli. Hän arvostaa sitä, että pystyy analysoimaan omaa johtamistaan ja että itse osaa huomioida omat virheensä, Collins kertoo.

Panulan mukaan lahjakkuudet erottuvat joukosta jo muutamassa minuutissa. Sanaakaan ei välttämättä tarvita, vaan tärkeintä on saada orkesteri mukaan heti ensimmäisestä iskusta.

– Mutta mitä enemmän sitä katteloo, kun se harjoittaa, niin sitten se tasoittuu. Tulee keskihommaa tai aivan huippua – mutta kumminkin ammatilainen tuloo, Panula hymyilee.

Piiparila sijaitsee Kirkkonummen pohjoisosassa Kylmälän kylässä. Kuva: Antti Haanpää / Yle