Supon ylitarkastaja Orlandon iskusta: Kuka tahansa voi julistautua jonkin ismin kannattajaksi

Suojelupoliisin ylitarkastaja, terrorismiasiantuntija Tuomas Portaankorva suhtautuu maltilla terrorijärjestö Isisin ilmoitukseen, jonka mukana järjestö olisi Orlandon massamurhan takana.

Kotimaa
Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.
Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva oli Päivän kasvo -ohjelman vieraana.

Terrorijärjestö Isisin mahdollinen osuus Orlandon iskussa selviää vasta viranomaistutkinnan jälkeen, sanoo suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva. Isis ilmoitti pian joukkomurhan jälkeen, että järjestö oli sen takana.

– Tämän päivän terrorismiin liittyvä ilmiö on se, että kuka tahansa voi julistautua jonkin ismin tai ryhmän kannattajaksi ja toteuttaa jonkin teon, Portaankorva sanoi Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa.

Tämän hetkisten tietojen perusteella epäillyn tekijän mahdollista Isis-kytkentää ei Portaankorvan mukaan voi kovin vahvasti tehdä. Epäilty ampuja kuoli poliisin tulitukseen Floridassa Orlandossa.

– Kun Orlandossa tekijä menehtyi viranomaistoimien johdosta, jää täysin toisen käden tiedon varaan se, että onko tällainen julistautuminen todellista, onko se valehtelua vai onko se tämän henkilön kuvittelemaa, Portaankorva sanoi.

Isis on kehottanut kannattajiaan tekemään niin sanottuja yksinäisen suden iskuja eri puolilla maailmaa. Portaankorva huomauttaa, että mistään uudesta ilmiöstä ei ole kyse.

– Yksinäisen suden taktiikka on jo jonkin verran vanhempaa perua, al-Qaidan ajoilta. Aikanaan al-Qaidan ideologinen johto on kehottanut tällaisiin iskuihin. Tämä kuuluu jihadistisen terrorin keinovalikoimaan.