Obama: Orlandon joukkomurha ei vaikuta Isisin ohjailemalta

Viranomaiset eivät ole löytäneet selviä todisteita siitä, että hyökkäys olisi muualta johdettu tai osa suurempaa juonta, Obama sanoi. Ampuja oli ennen hyökkäystä soittanut hätänumeroon ja vannonut uskollisuutta Isisille.

Ulkomaat
Barack Obama
Barack Obama Jim Lo Scalzo / EPA

Orlandon joukkomurhaaja näyttää saaneen inspiraation tekoonsa ääriliikkeiden internetissä levittämästä materiaalista, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi maanantaina.

Obaman mukaan tutkinta on yhä alkuvaiheissaan, mutta viranomaiset eivät ole löytäneet selviä todisteita siitä, että hyökkääjää olisi ohjailtu tai että teko olisi osa suurempaa juonta.

– Näyttää siltä, että viime hetkellä hän vannoi uskollisuutta Isisille, mutta toistaiseksi ei ole todisteita siitä, että hän olisi toiminut Isisin johtamana, Obama sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ampuja Omar Mateen oli FBI:n mukaan soittanut hätänumeroon ja vannonut uskollisuutta terroristijärjestö Isisille varhain sunnuntaina, samana yönä, jolloin hän hyökkäsi homoyökerhoon Floridan Orlandossa. Mateen surmasi yökerhossa 49 ihmistä, lisäksi yli 50 haavoittui. Poliisi ampui Mateenin panttivankitilanteen päätteeksi.

Isis väitti aiemmin maanantaina olevansa iskun takana ja kutsui Mateenia yhdeksi "kalifaatin sotilaista".

Lähteet: AFP, AP, Reuters