1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Psykologi: Oscar Pistorius kuuluisi sairaalaan eikä vankilaan – murhatuomion pituus selviää tällä viikolla

Eteläafrikkalainen juoksijatähti Pistorius tuomittiin tyttöystävänsä murhasta joulukuussa. Tuomion vähimmäiskesto on 15 vuotta.

urheilu
Murhasta tuomittu eteläafrikkalainen juoksijatähti Oscar Pistorius oli oikeuden edessä maanantaina Pretoriassa.
Murhasta tuomittu eteläafrikkalainen juoksijatähti Oscar Pistorius oli oikeuden edessä maanantaina Pretoriassa.Kevin Sutherland / EPA

Urheilija Oscar Pistorius on murtunut mies, jonka mielenterveys on heikentynyt, puolustuksen todistajaksi kutsuttu psykologi sanoi maanantaina oikeuden edessä. Hänen mukaansa Pistorius kuuluisi sairaalaan eikä vankilaan. Syyttäjä kiisti psykologin arvion.

Kliininen psykologi sanoi, että Pistorius on masentunut ja kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä. Hänen mukaansa Pistorius ei pysty todistamaan oikeudessa psyykkisten ongelmiensa takia.

Eteläafrikkalainen juoksijatähti Pistorius todettiin joulukuussa syylliseksi tyttöystävänsä Reeva Steenkampin murhaan. Tällä viikolla oikeus kokoontuu päättämään hänen tuomionsa pituudesta. Päätöstä odotetaan perjantaiksi.

Laissa murhatuomion vähimmäiskesto on 15 vuotta, mutta sen pituutta voi lyhentää Pistoriuksen jo kärsimä vankeusaika sekä hänen vammaisuutensa. Paralympialaistähden molemmat jalat on amputoitu.

Syyttäjän mukaan Pistorius ei ole osoittanut katumusta teostaan. Pistorius voisi syyttäjän mielestä myös hyvin todistaa oikeudessa, sillä hän on antanut televisiohaastattelun, joka esitetään myöhemmin tässä kuussa.

Pistorius odottaa oikeuden päätöstä kotiarestissa. Hän ampui tyttöystävänsä vessan oven läpi vuonna 2013. Seuraavana vuonna hän sai viiden vuoden vankeustuomion törkeästä kuolemantuottamuksesta, mutta korkein oikeus muutti tuomion myöhemmin murhaksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi