Clinton varoitti muslimien mustamaalauksesta – Trump vaati taas maahantulokieltoa

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivät Clinton ja Trump kommentoivat Orlandon joukkomurhaa maanantaisissa puheissaan.

USA:n presidentinvaali
Hillary Clinton.
Hillary Clinton.Peter Foley / EPA

Republikaanien oletettu presidenttiehdokas Donald Trump sanoi maanantaina, että hän haluaa keskeyttää maahanmuuton alueilta, joilla on todistettua terroristihistoriaa.

Aiemmin Trump on esittänyt tilapäistä maahantulokieltoa kaikille muslimeille.

– Kun minut valitaan, keskeytän maahanmuuton niiltä maailman alueilta, missä on toteen näytettyä historiaa Yhdysvaltoihin, Eurooppaan tai liittolaismaihimme kohdistuvasta terrorismista, kunnes ymmärrämme täysin, miten pysäyttää nämä uhat, Trump sanoi maanantaina New Hampshiressa.

Trump väitti puheessaan virheellisesti, että Orlandon joukkoampuja Omar Mateen olisi syntynyt Afganistanissa. Englanniksi Trump sanoi Mateenin syntyneen "in Afghan". Mateen on afganistanilaisten maahanmuuttajien poika, joka on syntynyt New Yorkin Queensissä.

Lisäksi Trump suomi demokraattipresidentti Barack Obaman hallintoa, joka hänen mukaansa estää rajoituksillaan maan kansallisesta turvallisuudesta vastaavia viranomaisia tekemästä työtään.

Clinton kiristäisi aselakeja

Myös demokraattien tuleva presidenttiehdokas Hillary Clinton kommentoi maanantain puheessaan Orlandon ammuskelua, jossa kuoli hyökkääjän lisäksi 49 ihmistä.

Hän sanoi, että yhden uskonnon esiin nostaminen ja sen seuraajien demonisoiminen ei suojele Yhdysvaltoja seuraavalta hyökkäykseltä.

Sen sijaan Clinton vaati tiukempia aselakeja, terroristijärjestö Isisin propagandan tehokkaampaa perkaamista pois internetistä, lisää ilmaiskuja Isisin hallitsemalle alueelle ja parempaa yhteistyötä alueen kumppanimaiden kanssa.

– On tärkeää, että estämme terroristeja saamasta käsiinsä välineitä, joita he tarvitsevat iskuihinsa, ja se pätee erityisesti silloin kun on kyse rynnäkköaseista, kuten niistä joita käytettiin Orlandossa ja San Bernardinossa, Clinton sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Clinton on aiemminkin vaatinut rynnäkköaseiden täyskieltoa. Hän toisti puheessaan myös esityksensä siitä, että seurantalistoilla olevia terrorismiepäiltyjä pitäisi estää ostamasta aseita.

Ampuja Mateen oli ollut liittovaltion poliisin FBI:n tutkittavana pari vuotta sitten. Hän sai silti ostettua aseita laillisesti viime viikkojen aikana.

Lähteet: AP, AFP, Reuters