Yle valvoi: Yön uutiset lyhyesti

UNHCR on alentanut reilusti arviotaan Eurooppaan pyrkivien ihmisten määrästä. YK:n turvallisuusneuvosto puolestaan hioi Orlandon klubi-iskun tuomitsevaa lausuntoaan toista päivää. Ranskassa Isis on sanonut tehneensä iskun, jossa kuoli hyökkääjän lisäksi poliisipariskunta. Yhdysvalloissa presidenttiydestä kilpailevat Hillary Clinton ja Donald Trump ovat kommentoineet puheissaan Orlandon iskua.

Ulkomaat
Paikalliset kalastajat auttavat Egeanmeren ylittäneitä pakolaisia.
Paikalliset kalastajat auttoivat Egeanmeren ylittäneitä pakolaisia Lesboksen saarella marraskuussa.Orestis Panagiotou / EPA

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on alentanut tuntuvasti arviotaan Eurooppaan tänä vuonna pyrkivien ihmisten määrästä.UNHCR arvioi, että vuonna 2016 itäiseltä Välimereltä Turkin ja Kreikan kautta saapuu Eurooppaan 248 000 ihmistä. Arvio sisältää 156 000 ihmistä, jotka ovat saapuneet aiemmin tänä vuonna. Vielä tammikuussa järjestö arvioi yli miljoonan ihmisen pyrkivän tämän vuoden aikana Eurooppaan itäisen Välimeren kautta.

YK:n turvallisuusneuvosto hioi sunnuntaista asti lausuntoaan, jossa se tuomitsi jyrkästi Orlandon klubi-iskun.Kärhämää aiheutti homoseksuaaleja koskeva sanamuoto, jota Venäjä ja Egypti vastustivat. Yksimielinen kanta syntyi vihdoin maanantaina sen jälkeen, kun sanamuotoa muutettiin. Venäjä ja Egypti eivät halunneet lausuntoon mainintaa homoseksuaalisuudesta.

Ranskassa kolme ihmistä on saanut surmansa panttivankitilanteessa Pariisin lähistöllä.Hyökkäyksen tekijäksi on ilmoittautunut äärijärjestö Isis. 42-vuotias poliisimies puukotettiin kotitalonsa edessä myöhään maanantai-iltana. Veriteon jälkeen epäilty hyökkääjä linnoitautui uhrinsa kotiin ja otti tämän perheen panttivangiksi. Piirityksen ja neuvottelujen jälkeen poliisin erikoisjoukot rynnäköivät asuntoon ja ampuivat epäillyn. Lisäksi asunnosta löytyi kuolleena surmatun poliisin vaimo.

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivät Hillary Clinton ja Donald Trump kommentoivat Orlandon joukkomurhaa maanantaisissa puheissaan.Republikaanien Trump sanoi maanantaina, että hän haluaa keskeyttää maahanmuuton alueilta, joilla on todistettua terroristihistoriaa. Clinton puolestaan sanoi, että yhden uskonnon esiin nostaminen ja sen seuraajien demonisoiminen ei suojele Yhdysvaltoja seuraavalta hyökkäykseltä. Hän vaati myös aselakien kiristämistä.