1. yle.fi
  2. Uutiset

Menikö lapsella helmi nenään? Näin poistat esineen lapsen nenästä suukottamalla

Suukotusmenetelmää voi kokeilla ensiapuna tilanteessa, jossa lapsen nenään on livahtanut jotain sinne kuulumatonta. Jos esinettä ei saa pois, on syytä hakeutua päivystykseen.

terveys
Grafiikka suukotusmenetelmästä.
Suukotus on lapselle miellyttävä tapa poistaa esine nenästä. Tekohengitystä muistuttava puhallus poistaa etenkin pyöreät esineet yllättävän tehokkaasti.

Lapset tutkivat maailmaa kaikilla aisteillaan. Välillä tutkimukset saattavat kirjaimellisesti ulottua liian syvälle. Tyypillinen tilanne voi olla esimerkiksi se, että lapsi työntää nenäänsä helmen tai muun esineen, joka ei sinne kuulu.

– Vierasesine ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa turvotusta suht nopeasti. Poistaminen hankaloituu ja on lapsellekin epämiellyttävää, toteaa yleislääketieteen erikoislääkäri Esa Pekka Palmi, joka työskentelee Armilan terveysasemalla Lappeenrannassa.

Terveysasemalle tuodaan kuukausittain lapsia, jotka ovat työntäneet nenäänsä esineitä.

– Suhteellisen yleisiä nämä ovat etenkin 1–5-vuotiailla. Yleisimpiä esineitä ovat helmet, pienet kivet, legopalaset tai ruoka, kuten herneet.

Lapselle miellyttävä keino

Vierasesinettä voi yrittää poistaa jo kotona. Menetelmää kutsutaan suukotukseksi.

Lääkäri Esa Palmi
Yleislääketieteen erikoislääkäri Esa Pekka Palmi.Anne-Mari Rajala / Yle

Suukotusmenetelmässä painetaan sormella sitä sierainta, jossa ei ole esinettä. Lapsen suuhun puhalletaan tiukka puhallus, jonka voimasta esine voi tulla ulos toisesta sieraimesta.

– On arvioitu, että kolmessa tapauksessa neljästä etenkin kovat ja pyöreät esineet saadaan pois. Suosittelisin siis kokeilemaan sitä, Palmi kehottaa.

Iso-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) vierasesine pystyttiin poistamaan lähes joka toiselta lapselta suukotusmenetelmän avulla.

Esa Pekka Palmi muistuttaa, että lapselle pitäisi kertoa, mitä ollaan tekemässä. Muuten toimenpide saattaa säikäyttää.

– Lapselle tämä on miellyttävä keino verrattuna niihin, joita lääkärissä joudutaan tekemään.

Vastaanotolla vierasesine poistetaan koukulla, pihdeillä tai imulaitteella.

Entä jos ei auta?

Suukotusmenetelmää voi Palmin mukaan kokeilla, vaikkei lapsi osaisikaan kertoa, kummassa sieraimessa esine on. Yrittäminen ei aiheuta lapselle haittaa, jos sen tekee oikein.

– Suukotusmenetelmälle ei ole tiedossa olevia haittavaikutuksia, vahvistaa myös korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johanna Nokso-Koivisto Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Jos lapsi kertoo työntäneensä nenäänsä jotain, on häntä syytä uskoa.

– Monesti siellä jotain silloin on, Esa Pekka Palmi vakuuttaa.

Mikäli esine ei tule ulos puhalluksen voimasta, on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle. Muut toimenpiteet kannattaa jättää lääkärin tehtäväksi.

– En suosittele tonkimaan itse. Silloin todennäköisesti vaurioittaa nenää ja pahimmassa tapauksessa työntää esineen syvemmälle.

Palmi muistaa edelleen ensimmäisen kerran, jolloin hän testasi menetelmää vastaanotollaan.

– Kun ohje käytiin läpi, oli äidillä epäuskoinen ilme. Hän teki kuitenkin työtä käskettyä.

– Heti ensimmäisellä puhalluksella helmi tipahti suoraan äidin kädelle ja tyytyväinen potilas pääsi kotiin.

Lue seuraavaksi