Uusi-Seelanti takavarikoi ennätysmäärän metamfetamiinia – video

Takavarikoitu määrä on suurempi kuin koko viime vuonna yhteensä.

Ulkomaat
Uutisvideot: Uusi-Seelanti takavarikoi ennätysmäärän metamfetamiinia
Uutisvideot: Uusi-Seelanti takavarikoi ennätysmäärän metamfetamiinia

Uuden-Seelannin poliisi kertoi tiistaina takavarikoineensa lähes puoli tonnia metamfetamiinia maan pohjoisosassa.

Huumeita takavarikoitiin 448 kiloa ja määrän arvoksi katukaupassa on arvioitu 448 miljoonaa Uuden-Seelannin dollaria eli lähes 280 miljoonaa euroa.

Poliisi sai paikallisilta asukkailta soittoja, että rannalle oli hylätty vene ja kaksi miestä oli jo parin viikon ajan ajellut alueella ympäriinsä yrittäen tarjota ihmisille rahaa, jotta nämä olisivat auttaneet laskemaan veneitä vesille.

Poliisin mentyä sunnuntaina tutkimaan asiaa, epäillyt ajoivat näiden ohitse ja heidät pysäytettiin lyhyen takaa-ajon jälkeen. Vähän ajan päästä poliisi tapasi kolmannen epäillyn autossaan ja pysäytti myös hänet.

Kolmannen epäillyn autosta löytyi useita laukkuja ja salkkuja, joihin huumelasti oli pakattu.

Myöhemmin kerrottiin poliisin löytäneen ensimmäisestä autosta GPS-laitteen, johon tallennetut koordinaatit johtivat heidät toiselle huumekätkölle. Maanantaina poliisi löysi tästä kätköstä vielä 46 kiloa huumeita.

Poliisi kertoi työskentelevänsä yhdessä tullin kanssa selvittääkseen, mistä huumeet olivat peräisin ja oliko ne tarkoitettu jäämään Uuteen-Seelantiin. Pakkauksissa oli suolaveden jäämiä, mikä viittasi siihen, että ne oli tuotu mereltä. Poliisi selvittää myös, oliko tapauksessa osallisena ketään muita.

Miesten ensimmäinen oikeuskäsittely on tiistaina. Poliisi kiitti tiedotteessaan myös paikallisten asukkaiden apua tapauksessa.

Takavarikoitu huumemäärä on maassa suurin koskaan kiinni saatu metamfetamiinilasti. Se myös ylittää reilusti koko viime vuoden kokonaistakavarikkomäärän. Vuonna 2015 Uudessa-Seelannissa takavarikoitiin koko vuoden aikana 334 kiloa metamfetamiinia.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset