Kokkola puristi talousraamit kasaan viime metreillä – rankimmat päätökset ovat vasta edessä

Kokkolan valtuusto hyväksyi ensi vuoden talousraamit viime tingassa maanantaina. Suurten talouspäätösten valmisteluun jää nyt valitettavan niukasti aikaa, arvioi talousjohtaja Jari Saarinen. Talouslinjaukset tarkoittavat muun muassa sitä, että lähivuosien rakennusinvestointeja joudutaan karsimaan ja ehkä yhdistämään.

kuntapolitiikka
Kuvassa vanha urheilutalo ja etualalla autoja parkkipaikalla
Kalle Niskala / Yle

Talousjohtaja Jari Saarisen mukaan säästölistan laatimiseen jää nyt puolitoista kuukautta vähemmän valmisteluaikaa kuin jos valtuusto olisi hyväksynyt raamit jo toukokuussa. Lautakuntien pitää palauttaa omat budjettiesityksensä syyskuun alussa.

– Käytännössä asioiden valmistelu jää elokuulle. Kyllähän tämä lisää harmaita hiuksia, sanoo Saarinen.

Kokkolan valtuusto hyväksyi pitkin hampain ensi vuodelle tiukan talousraamin maanantai-iltana. Asian käsittely vei puolitoista tuntia ja äänestyksiä kertyi kahdeksan. Kuitenkaan mikään vastaesitys ei mennyt läpi.

Täpärin äänestys käytiin lisälainan ottamisesta uudisrakentamisessa. Kaupunginhallitus esitti, että rakentamisesta on selvittävä lähivuosina ilman lisälainaa, mutta SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Esa Kant esitti, että rahoituksesta päätettäisiin jokainen tapaus erikseen. Hallituksen esitys kuitenkin voitti Kantin esityksen äänin 26–25.

Myös henkilöstö- ja sote-menoista sekä kulukehityksestä käytiin tiukkaa keskustelua. Valtuuston talouspäätös tarkoittaa myös sitä, että tilikauden tuloksesta odotetaan selvästi ylijäämäistä, vaikka kaksi edellisvuotta on oltu miinukselle.

Miten käy investoinneille?

Pitkä investointilista ja sen toteutuminen huolettaa valtuutettuja.

Talousjohtaja Saarinen myöntää, että Kokkolassa odottaa vuoroon noin 100 miljoonan euron edestä investointeja. Joukossa on muun muassa kouluja, palolaitos ja urheiluhalli. Kun lisälainaa näihin ei voida ottaa, ei karsinnalta varmasti säästytä.

– Laaditaan tarkka suunnitelma, miten hankkeita voidaan karsia ja yhdistää. Yksi vaihtoehto on rakentaa vähän suurempia rakennuksia, mutta vähemmän. Lisäksi osa hankkeista rahoitetaan niin sanotulla elinkaarimallilla, kuten Torkinmäen koulu tehtiin. Siinä kaupunki ei omista kiinteistöä, vaan vuokraa tilat pitkäksi aikaa, selventää Saarinen.

Kokkolalaisilla on odotettavissa tiukkoja aikoja, vaikka yleinen talouskehitys näyttääkin hyvältä ja työpaikkoja kaupungista löytyy.

– Toimintakulut ovat kasvaneet viime vuosina suhteessa tuloihin aivan liikaa, ja suunta pitää saada kääntymään. Lisäksi talouden tunnusluvut ovat huonot ja velkaa on paljon, Saarinen muistuttaa.

Raamin pohjalta laaditaan ensi vuoden talousarvio ja seuraavien kahden vuoden taloussuunnitelma.