1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Talous ryhdistyy – Danske Bank ryhtyi optimistiksi ja nosti reippaasti ennustettaan

Kilpailukykysopimusta voi pitää historiallisena sisäisenä devalvaationa, kiittelee pääekonomisti Kuoppamäki. Työttömyysprosenttikin saattaa pankin arvion mukaan tipahtaa alle yhdeksän.

talous
Kasvukäyrä lähikuvassa.
Arne Dedert / EPA

Danske Bank nostaa ennustettaan Suomen talouskasvusta. Syynä ovat alkuvuoden odotettua ripeämpi talouskasvu sekä vientiä pönkittävä kilpailukykysopimus. Investointien kasvu on vielä tänä vuonna rakentamisen varassa.

Pankin suhdannekatsauksessa arvioidaan, että bruttokansantuote nousee tänä vuonna 1,2 prosenttia ja ensi vuonna 1,3 prosenttia. Maaliskuiset lukemat olivat 0,7 ja 1,1 prosenttia. Viime viikolla Suomen Pankki ennakoi 1,1 prosentin kasvua tälle ja ensi vuodelle.

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kiittelee kilpailukykysopimuksen ainutlaatuisuutta – melko kattavakin sopimus hänestä on.

– Vaikka sopimus ei saavutakaan aivan hallituksen alkuperäisiä tavoitteita, sitä voi silti pitää historiallisena sisäisenä devalvaationa.

Kuoppamäen mukaan työllisyyden nousu yksityisellä sektorilla on parhaita kotimaan talouden uutisia. Työttömyysaste voi painua jopa alle yhdeksän prosentin, arvioi pankki. Velallisia auttaa se, että korkotaso pysynee alhaalla vielä pitkään.

Ekonomisti Henna Mikkonen puolestaan uskoo, että Britannian ero EU:sta ei ole todennäköisin vaihtoehto, mutta se on silti riski, joka kutistaisi Suomenkin vientiä ja bruttokansantuotetta.

Lue seuraavaksi