1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesän klassikko Kuopio Tanssii ja Soi pyörähtää käyntiin – katso ohjelmiston tärpit tästä

Pohjoismaiden vanhin kansainvälinen tanssifestivaali Kuopio Tanssii ja Soi käynnistyy keskiviikkona 47:ttä kertaa. Mukana on niin kansainvälisiä tanssin huippunimiä kuin pienempiä ryhmiä Suomesta ja ulkomailta. Esityskattauksesta huomaa, ettei tanssi ole ryppyotsainen laji.

kulttuuri

1

Hetkien Vaellus (Jorma Uotinen, Pétur Sakari, Pori Dance Company) - Kuopion tuomiokirkko

Keskiviikko 15.6. klo 22:00 Tanssi ja ihmiskehon liike on vangitsevaa katseltavaa, mutta erityisen kiinnostavaa tanssi on paikoissa, joihin sitä ei yleensä mennä katsomaan. Avajaispäivänä festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen vie tanssin 200-vuotiaaseen Kuopion tuomiokirkkoon, jossa liikettä sävyttää nuoren suomalaisen urkutaiteilijan Pétur Sakarin väkevä soitto. Sakarin aloitteesta alkunsa saanut esitys on hieno tilaisuus nähdä tanssiva legenda ja nuori urkuvirtuoosi yhdistämässä voimansa. Urkumusiikin ja tanssin yhteydessä kuullaan myös portugalilaisrunoilija Fernando Pessoan tekstejä.

Hetkien Vaellus tanssiteos.
Timo Ollila

2

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo -  Musiikkikeskus

Keskiviikko 15.6. & torstai 16.6. klo 18:00 Harvemmin Joutsenlampi-baletin yhteydessä kuulee yleisön nauravan röhönaurua. New Yorkissa 1974 perustettu miesten tanssiryhmä tahtoo tuoda lavalle huumoria baletin lomaan, ja se tehdään taidolla. Tutut heiluvat korkeissa loikissa, kun miehet laskeutuvat kissamaisen pehmeästi kärkitossuilleen. Neljä vuotta sitten Kuopiossa hurmanneet Trockadero-miehet saivat yleisön villiintymään ja muutosta tuskin on tapahtunut.

Les Ballets Trockadero de Monte Carlon esiintyjiä baletista Joutsenlampi.
Sascha Vaughan

3

ELO Forum: Tanssiryhmä Äijät, MyDance - Valohalli

Perjantai 17.6. klo 13:00 Huhu kertoo, että kainuulaismiesten into tanssia on niin kova, että Äijien harjoituksiin Kajaaniin ajetaan Kuhmosta ja Sotkamosta asti. Vuonna 2008 perustetussa ryhmässä on parisenkymmentä 35–65-vuotiasta miestä, joilla ei ole aiempia tanssin opintoja. Tanssiminen otetaan kuitenkin tosissaan ja esiintyjillä on kova halu oppia uutta. Ohjelmistosta löytyy uusiin ja vanhoihin superhitteihin pohjautuvia tanssiesityksiä. Esitykseen on vapaa pääsy.

Kajaanilainen tanssiryhmä Äijät.
Janne Kuronen

4

Bollywood Kamlees, Otterbacher Schuchplattler, SalsaStudio ym. - Kauppatori

Lauantai 18.6. klo 11:00 Lauantaina torilla pääsee ihastelemaan värikästä ja kansainvälistä tanssia. Esiintymässä ovat muun muassa Bollywood Kamlees, joiden tanssissa näkyy Bollywoodin lisäksi vivahteita pohjoisintialaisista kansantansseista. Kansantanssiperinteeseen voi tutustua myös itävaltalaisten maanviljelijäopiskelijoiden, Otterbacher Schuchplattlereiden, esityksessä. Kelle nyt ei tulisi mieleen yhdistellä modernia musiikkia ja perinteistä itävaltalaista penkinnostelukansantanssia? Esitykseen on vapaa pääsy.

Tanssiryhmä Bollywood Kamlees
Bollywood Kamlees

5

Tanssioppilaitokset On Stage 1 - Kulttuuriareena 44

Sunnuntai 19.6. klo 15:00 Vuosi vuodelta suositummaksi festivaalin ohjelmanumeroksi on muodostunut harrastajatanssiryhmien esitykset. Eikä ihme, sillä harrastajaryhmien esityksissä pääsee ihailemaan monta erilaista tyyliä yhdellä kertaa. Tanssiryhmät on valittu esiintymään hakemuksen pohjalta. Noin 60 hakemuksesta valitaan Kuopioon noin 15 ryhmää. Ensimmäisenä tanssilaitosten kolmesta esityspäivästä esiintymään pääsevät harrastajaryhmien lisäksi taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän käyneet tanssiryhmät. Jännitystä nuorten esityksiin tuo se, että ryhmät saavat palautteen Jorma Uotisen johtamalta raadilta.

On Stage nuoria esiintymässä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla
Petri Laitinen

6

Malandain Ballet Biarritz: Tuhkimo - Kaupunginteatteri

*Sunnuntai 19.6. klo 18 & maanantai 20.6. klo 21:00 *Läpikotaisin tuttu tarina tuntuu suorastaan uudelta, kun sitä katsoo tanssien esitettynä. Vähäeleisesti rakennettu tanssiteos Tuhkimosta on ranskalaisen Malandain Ballet Biarritzin käsialaa. Sen loppuunhiotut, lähes akrobaattiset liikkeet, saavat katsojan mielenkiinnon vangittua esityksen loppuun asti. Nykytanssia ja klassista tekniikkaa yhdistelevä esitys on ranskalaisen koreografin Thierry Malandainin käsialaa.

Malandain Ballet Biarritzin Tuhkimo
Olivier Houeix

7

Toritanssit: Marita Taavitsainen ja Tanssiorkesteri Koivu - Kauppatori

Tiistai 21.6. klo 13:00 Festivaalin lopun häämöttäessä on hyvä laittaa opitut taidot käyttöön ja juhlia yhdessä Kauppatorilla. Perinteisiin tanssitunnelmiin torikansan johdattaa tanssilavat tunteva Marita Taavitsainen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Marita Taavitsainen keikalla.
Tapani Ripatti / Yle
Lue seuraavaksi