Konsertti vaurioitti stadionin nurmikentän Oulussa – kunnostetaan pikavauhdilla jalkapallo-ottelua varten

Ulkoilmakonsertin jälkeen Raatin stadionin nurmikenttä on huonossa kunnossa. Sitä yritetään nyt saada pikavauhtia kuntoon AC Oulun jalkapallo-ottelua varten. Tapahtunut käynnisti keskustelun tekonurmen paremmuudesta.

liikuntatilat
Raation stadionin nurmikenttä
Juho Meriläinen

Oulun Raatin nurmikenttä on huonossa kunnossa. Se vaurioitui viikonloppuna pidetyssä ulkoilmakonsertissa, jota tähdittivät Deep Purple ja Uriah Heep. Kentän päälle oli perjantaista sunnuntaihin levitetty kumimatot, jotka olivat jättäneet kauttaaltaan pahoja jälkiä stadionin luonnonnurmelle. Mattoja on käytetty ennenkin, mutta aikaisemmin ne eivät ole aiheuttaneet vaurioita.

Raatin kenttä on jalkapalloa miesten Ykkösessä pelaavan AC Oulun kotikenttä. Tulevana sunnuntaina joukkueella on kotipeli Grankulla IFK:ta vastaan.

Kenttää kunnostetaan nyt pikavauhdilla.

– Sille annetaan ensiapua eli vettä, ilmastointia ja lepoa. Se tulee koko ajan parempaan kuntoon, ja on jo ihan eri näköinen kuin maanantaina, Oulun kaupungin liikuntalaitospäällikkö Matti Rautio kertoo.

– Olen nyt Raatissa. Kyllä kenttä näyttää paremmalta kuin maanantaina, mutta eihän tässä ole mitään saumaa pelata sunnuntaina. Tällä hetkellä en laittaisi ketään tuonne pelaamaan. Saattaahan se parissa päivässä tietysti tulla paremmaksi, kertoo AC Oulun seurajohtaja Juho Meriläinen.

Johtopäätökset sunnuntain pelin suhteen tehdään viimeistään torstaina.

Talvi kuritti nurmea

Oulun kaupungin liikuntalaitospäällikkö Matti Raution mukaan kumimatot oli asennettu kentälle oikein. Yksi mahdollinen syy tulleille vaurioille voi olla huono nurmen kasvu ja pehmeä alusta.

– En osaa sanoa varmasti, mutta sillä on varmaan ollut vaikutusta, että nurmikenttä ei ole nyt ollut niin kova kuin aikaisemmin, Rautio pohtii.

Stadionin nurmikenttä on ollut huonossa kunnossa koko alkukesän.

– Talvi oli rankka nurmikolle. Se ei lähtenyt kunnolla kasvamaan eikä ole oikeastaan lähtenyt vieläkään. Aikaisempina vuosina se on ollut jo huhtikuun lopussa samassa kunnossa kuin nyt.

Nurmea on talven jälkeen hoidettu normaaliin tapaan harjaamalla, lannoittamalla ja ilmastoimalla.

Kalevan kisat järjestetään Raatissa

Viikonlopun konsertin yhteydessä myös stadionin juoksuratojen pinnoite joutui koetukselle, kun niille pääsi väliaikaisista vessoista nesteitä.

– Siitä selviää siivoamalla, Rautio toteaa.

Oulun Raatissa järjestetään Kalevan kisat 21.- 24.7.

– Ne eivät missään tapauksessa ole vaarassa, Rautio sanoo.

Tekonurmi lisäisi käyttöä, mutta estäisi heittolajit

AC Oulun seurajohtaja Juho Meriläinen on sitä mieltä, että Raattiin pitäisi saada tekonurmi nykyisen luonnonnurmen sijaan.

– Eihän tämmöistä tilannetta pitäisi olla, että joudutaan miettimään ja arpomaan, päästäänkö pelaamaan ja onko se edes turvallista, Meriläinen harmittelee.

– Tekonurmi olisi ainoa vaihtoehto varmistua, että kenttä on aina kunnossa.

Alkukauden aikana AC Oulu on joutunut vaihtamaan pelitaktiikkaansa huonon nurmen vuoksi.

– Perinteisesti pelitapamme perustuu pallonhallintaan ja sen edellytyksenä on hyvät olosuhteet. Peliä on jouduttu suoraviivaistamaan, koska siinä ei ole pystynyt pelaamaan.

Liikuntalaitospäällikkö Matti Rautio kertoo, että tekonurmi lisäisi kentän käyttöä, mutta estäisi heittolajeissa (moukari, keihäs, kiekko) kilpailun.

– Tehokkuutta kentän käyttöön saisi ihan eri tavalla, kun käyttötunteja tulisi enemmän ja kauden mitta pitenisi, mutta jos siinä olisi tekonurmi, niin siinä ei voisi pitää esimerkiksi Kalevan kisoja, Rautio kertoo.

Tekonurmesta on ollut puhetta jo aikaisemmin, sillä luonnonnurmi on aikaisemminkin aiheuttanut alkukaudesta aikataulujen uudelleen järjestelyitä. Kahtena edellisenä vuonna nurmi on ollut hyvässä kunnossa.

– Konsertti nosti kissan pöydälle, onhan tästä muutenkin ollut puhetta. Kaikki tietysti toivovat, että kenttä tulisi nyt kuntoon, mutta tässä on isompi kuva kyseessä.

Raatin stadion on otettu käyttöön vuonna 2011. AC Oulun kotipelien lisäksi siellä järjestään yleisurheilukisoja ja myös muita kuin urheilutapahtumia.