Tutkija: Politiikkaa kritisoinut Juice halusi opettaa ihmiset ajattelemaan itse

Juice Leskinen tarkkaili ja kritisoi politiikkaa terävästi, kirjoitti ja kommentoi. Hän ei kuitenkaan liittynyt mihinkään puolueeseen, vaikka ne laidasta laitaan pyysivät häntä omiin joukkoihinsa. Tamperelainen Aki Luoto kiinnostui Juicen poliittisuudesta ensin gradun verran ja tekee siitä nyt väitöskirjaa.

Juice Leskinen
Juice Leskinen laulaa keikalla
Mika Kanerva / Yle

Juice oli eittämättä taitava sanankäyttäjä, jolle suomen kieli oli työkalu. Varsinkin 1980-luvulla oli hyvät olosuhteet teroittaa tuota työkalua huippuunsa. Väitöstutkija Aki Luoto sanoo, että tuolloin tapahtui eräänlainen medialaajentuminen.

Väitöstutkija Aki Luoto Tammelan torilla
Aki Luoto teki valtio-opin pro gradunsa Juice Leskisen poliittisuudesta ja jatkaa nyt tutkimusta kohti väitöskirjaa. - Kun politiikka alkoi kiinnostaa niin siinähän se oli kiinnostava aihe lähellä, sanoo paljasjalkainen tamperelainen Aki Luoto.Reija Grönroos / Yle

– Tänne tuli ulkomaista rahaa, ja media monipuolistui. Kekkonen väistyi vuosikymmen alkupuolella ja Neuvostoliiton varjo hälveni. Aiemmin ei media ollut voinut kertoa esimerkiksi Kekkosen sairastumisesta tai vaikkapa Ahti Karjalaisen viinasuhteesta.

Aki Luoto sanoo, että medialaajentuminen teki tilaa Juicen kaltaiselle kommentaattorille ja kriitikolle.

– Poliitikoista voitiin nyt, "Kekkoslovakian" jälkeen, sanoa asioita enemmän ja suoremmin kuin ennen. Ja kun joku muu kuin toimittaja teki sen, toimittajan ei tarvinnut itse liata käsiään. Juice teki sen, hänen sallittiin tehdä se, ja tehdä se roisimmin kuin muiden. Hän hyötyi tästä asetelmasta, mikä taas vahvisti hänen asemaansa politiikan ulkopuolisena kriitikkona, Aki Luoto sanoo.

Kritiikin opettaja ja ulkopuolinen kansan ääni

Juice Leskinen ei liittynyt minkään poliittisen puolueen jäseneksi, vaikka tiettävästi kaikki eduskuntapuolueet häntä kosiskelivat. Siinä kun hänen muusikkotovereistaan Mikko Alatalo valitsi keskustan, Veltto Virtanen päätyi perussuomalaisiin ja Harri Rinne vihreisiin, Juice pysytteli kaikkien ulkopuolella.

Mikä saa ihmisen omasta vapaasta tahdostaan luopumaan omasta vapaasta tahdostaan?

Juice

– Kyllä hän esiintyi kaikkien puolueiden tilaisuuksissa ja keskusteli kaikkien kanssa. Hän halusi pysyä ulkopuolisena, ja häntä kuuntelivat kaikki sillä hänellä ei ollut minkäänväristä leimaa otsassaan, sanoo Aki Luoto.

– Juice halusi ennen kaikkea laittaa ihmiset ajattelemaan kriittiisesti. Hän korosti epäpoliittisuuttaan ja sanoi ettei kaikkea pidä kuunnella ja ottaa vakavasti. Siinäpä se hauska juttu onkin, sillä toisaalta hän itse kyllä halusi tulla kuunnelluksi.

Luoto sanoo, että Juice halusi olla eräänlainen "kansan ääni" ja tulla kuulluksi sellaisena. Hän rakensi mielellään esimerkisi vastakkainasettelua kansa vastaan kansanedustajat tai kansa vastaan herrat. Oli "ne" ja oli "me", mutta hän itse ei ollut niitä tai meitä, vaan kokonaan tuon jaottelun ulkopuolella.

Huomaat että Musta aurinko nousee

Aki Luoto sanoo, että esimerkiksiMusta aurinkonousee-kappaleen teksti on hyvä esimerkki Juicen ulkopuolisesta näkökulmasta, poliittisesta mutta ei puoluepoliittisesta.

Alla veristen vaatteiden loiset tappaa loisiaan. Ole minulle ihminen, kun toiset tappaa toisiaan.

Juice, Musta aurinko nousee

– "Loiset tappaa loisiaan ja toiset tappaa toisiaan". Siinä tekstissä ikään kuin "minä" ja "sinä kuulijani" olemme sisällä ja katselemme, kun muut ovat ulkona. Ne muut jotka tätä yhteiskuntaa pyörittävät.

Musta aurinko nouseenäyttää Juicen myös melkoisena verbaaliakrobaattina, joka osaa leikkiä sanojen kaksois- tai kolmoismerkityksillä. Nouseeko aurinko mustana vai nouseeko aurinko minusta? Vai nouseeko se minun mielestäni?

Juicen Grand Slam Open konsertti
Juice keikalla 40-vuotispäivänään Tampere-talon avajaiskonsertissa helmikuussa 1990.Tampere-talon kuva-arkisto

Tavallinen kuulija tuskin pitää _Syksynsäveltä _ tai _15. yö -_kappaletta erityisen poliittisina. Aki Luoto vastaa etteivät ne olekaan, mutta:

– Eivät nesuoraan ole poliittisia eikä pidä ylitulkitakaan. Mutta esimerkisiViidettätoista yötävoi kuunnella niiden ihmisten äänenä, jotka ovat jotenkin syrjäytyneet tai tipahtaneet jonnekin väliin, Aki Luoto pohtii.

Aikamiehet ovat vähän niin kuin maitolaiturit. Heille yhtenänsä kvittuilevat liituraiturit.

Mikko & Juice, Mä lähden maalle

– Se lohduttaa ja luo samaistumispintaa niille ihmisille, joilla ei mene niinkään hyvin. Hän luo me-henkeä itsensä ja tietynlaisten välinputoajien välille, "minä ymmärrän teitä vaikka en olekaan kuten te".

Eikä Juice aina ollut kovin johdonmukainen. Luodon mukaan hän kritisoi pohjoismaista, sosiaalidemokraattista hyvinvointivaltiota hyvinkin lujasti, varsinkin silloin kun sai veromätkyjä. Toisaalta kun oli lasten aika mennä kouluun tai tuli sairautta, hän oli sen kannattaja.

– Se on tietenkin hyvin ymmärrettävää ja inhimillistä, tottakai, sanoo Luoto.

Mitä Juice riimittelisi nykymenosta?

Nykymaailma ei ole enää samanlainen kuin Juicen maailma oli. Aki Luoto sanoo, että median ja poliitikkojen suhde jollakin tavalla rauhoittui 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulle tultaessa. Nyt julkisuus on entistä yksilökeskeisempää.

Elää kenties joka päivä se mies, joka rentuksi mainittiin.

Juice, Norjalainen villapaita

Yhä uudet sukupolvet löytävät juicensa, oppivat klassikoiksi tulleet laulut ja tekevät niistä uusia tulkintoja.

– Maailma ja yhteiskunta ovat muuttuneet. Se on osaltaan mahdollistanut sen että Juice on säilyttänyt aseman, mikä hänellä edelleen kiistämättä on. Kyllähän esimerkiksi nykyiset räp-artistit osaavat taitavasti heiluttaa sanan säilää ja he ovat kriittisiä. Voi kuitenkin olla, että he leimautuvat esimerkiksi vasemmistolaisiksi niin voimakkaasti, etteivät kaikki enää ota heitä omakseen, Aki Luoto pohdiskelee.

Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.
Juice Leskinen ja Cointus Int. vuonna 1976 TV2:n ILtatähti-ohjelmassa.Arja Lento / Yle

Tutkija päästää hersyvän naurun, kun kysyn miten Juice kommentoisi nykyistä yhteiskuntaa ja päätöksentekoa. Aineksia kyllä olisi: kilpailukykysopimus, bisnesenkelit, sote-ratkaisu, koulutusleikkaukset...

– No sepä olisikin hauskaa! En minä todellakaan uskalla laittaa sanoja herran suuhun, mutta olen varma, hän olisi värikäs lisä tämän ajan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Juice takuulla paimentaisi ja kritisoisi ja olisi kyllä tosi hyvä kirittäjä nykyisille päättäjille.