1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Aurinkoenergialla sauna päälle – energiasääkartta kertoo, milloin kiuas lämpenee

Ilmatieteen laitoksen energiasääkartasta voi katsoa eri paikkakuntien tuuli- ja aurinkoenergiaennusteet. Palvelu on tarkoitettu sekä mökkeilijöille että tutkijoille.

Rakennusvaiheessa oleva hirsitalo, jonka katolla on aurinkopaneeleita.
Ilmatieteen laitoksen energiasääennustepalvelu avautui eilen. Sen avulla saa selville eri paikkakuntien tuuli- ja aurinkoenergiaennusteet. Ennustetta kehittämässä ollut tutkimusprofessori Anders Lindfors kertoi aamu-tv:ssä, miten ennusteesta saa hyödyn irti.

Aurinkopaneelit ja tuuliturbiinit tuottavat energiaa myös pientalouksille – mutta kuinka paljon ja mihin aikaan vuorokaudesta? Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen energiasääennustepalvelusta (siirryt toiseen palveluun), josta voi katsoa eri paikkakuntien tuuli- ja aurinkoenergiaennusteet.

Tutkimusprofessori Anders Lindfors Ilmatieteen laitoksesta kertoo, että maanantaina avattu nettipalvelu on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille.

– Esimerkiksi jos mökin katolla aurinkopaneeli, mökkeilijät voivat katsoa, kuinka paljon se tuottaa aurinkosähköä tänään tai huomenna.

Lindfors sanoi Ylen aamu-tv:ssä, että laajemmin energiasääennustepalvelu on tarkoitettu tutkijoille. Palvelun avulla tutkijat saavat yhä tarkemman kuvan siitä, kuinka paljon uusiutuvan energian tuotantoa voidaan kehittää.

Ratkaisuja tehokkaaseen energiantuotantoon

Energiasääennuste on osa Ilmatieteen laitoksen isoa tutkimusta, jossa on mukana muun muassa Helsingin ja Oulun yliopistojen taloustieteilijöitä sekä asiantuntijoita tekniikan alalta.

Syynä tutkimusprojektiin on se, että energiasysteemi on muuttumassa voimakkaasti Suomessa ja koko maailmassa.

– Tässä etsitään ratkaisuja siihen, kuinka asiat voidaan järjestää tulevaisuudessa siten, että energiahuolto saadaan toimivaan kustannustehokkaasti ja varmasti, Lindfors sanoi.

Aurinkovoima ja tuulivoima ovat riippuvaisia säästä, ja energiasääennustepalvelu on kehitetty vastaamaan siihen, kuinka paljon sään vaihtelut vaikuttavat aurinko- ja tuulienergian tuotantoon.

Aurinkoenergiantuotanto vielä promille kulutuksesta

Lindforsin mukaan aurinkoenergiatuotanto Suomessa kehittyy jatkuvasti, mutta toistaiseksi vain harvalla suomalaisella on käytössään aurinkopaneeli. Aurinkopaneeleilla tuotetaan alle promille suomalaisten energiankulutuksesta.

– Viimeisten tietojen mukaan aurinkopaneeleita on asennettu noin 10 megawattia huipputeholtaan. Jos sitä vertaa Suomen kokonaissähkönkulutukseen, joka on huippulukemissaan 15 000 megawattia, aurinkosähköä on todella vähän.

Lindfors kertoo, että energiasääpalvelu on vastaus energiantuotannon murrokseen: Tulevaisuudessa sähkönkuluttajat ovat myös sähköntuottajia.

Silloin etenkin, jos on omaa sähköntuotantoa, sitä kannattaa hyödyntää myös paikallisesti. Silloin kannattaa miettiä, milloin imuroida ja milloin laittaa sähkökiuas päälle.