Yksi ei yllättynyt – metroblogin pitäjä osasi odottaa Länsimetron viivästymistä

Metron rakentamista seuraava toimittaja Tommy Pohjola kaipaa Länsimetron hallintoon läpinäkyvyyttä. Pohjola pitää kummallisena sitä, että omistajakaupunkien päättäjätkään eivät saa tietoa Länsimetron asioista.

Kotimaa
Tommy Pohjola.
Tommy Pohjola.Ted Urho / Svenska Yle

Hufvudstadsbladetin toimittaja Tommy Pohjola on kirjoittanut vuosia metron rakentamisesta lehteen ja seurannut sitä blogissaan.

Kun Länsimetron viivästymisestä kerrottiin viime perjantaina, kaikki Länsimetron, HSL:n ja kaupunkien hallinnossa olivat yllättyneitä. Pohjola sen sijaan ei.

– Ensiksikään tämä ei ole mikään yllätys, ja toiseksi ihan hirveä katastrofi, Pohjola tokaisee.

Pohjola arvostelee Länsimetron jatkuvasti kohoavia kustannuksia, joihin viivästyminen tuo taas oman lisänsä. Kyytiä saa myös asioista tiedottaminen.

– Miten on mahdollista, että perjantai-iltapäivänä tiedotetaan tällaisesta aivan käsittämättömästä sössimisestä, ja sitten vielä maanantaina perutaan luvattu tiedotustilaisuus, koska ei muka ole mitään uutta kerrottavaa. Kysymyksiähän on miljardi.

Se, että tieto merkittävästä viivästymisestä tuli vain pari kuukautta ennen kuin liikenteen piti alkaa, kertoo Pohjolan mukaan ammattitaidottomuudesta ja siitä, että aikaisemmista ongelmista ei ole opittu mitään.

– Kun näitä ongelmia on pitkin matkaa ollut vuosikausia, niin luulisi, että jotain korjausliikkeitä olisi tehty aikaisemmin, mutta ei ilmeisesti ole.

Pohjola kummastelee, että kustannusten nousun ja viivästysten yhteydessä jo pitkään velloneessa keskustelussa ei ole puhuttu siitä miten vaikeaa päättäjien on saada tietoa Länsimetron asioista.

– Länsimetro Oy on Helsingin ja Espoon valtuustojen perustama firma ja se ei ole julkisuuslain ulottuvissa. Valtuustojen pitäisi nyt aika äkkiä katsoa itseään peiliin ja miettiä mitä tehdään jatkossa.

– Tämä on oikeasti vakava paikka, kun tässä ei ole mitään läpinäkyvyyttä. Ei saa papereita ulos, ei esityslistoja eikä valtuutetuillakaan ole kunnollista tiedonsaantimahdollisuutta tässä.