1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trump esitti vihjailuja Obaman suhteesta terrorismiin

Fox Newsin haastattelussa Trump sanoi, että Obama joko ei ymmärrä ääri-islamilaisen terrorismin uhkaa tai kyse on jostain muusta. Trump ajautui riitaan The Washington Postin kanssa, kun lehti kirjoitti asiasta.

Ulkomaat
Donald Trump puhuu. Hänellä on yllään tumma puku, sininen kravatti, jossa on valkoisia pilkkuja ja takissaan pinssi, joka esittää Yhdysvaltain lippua. Trump osoittaa molempien käsiensä etusormilla ylös. Taustalla on tummansininen verho ja kaksi Yhdysvaltain lippua.
Donald Trump vaatii Yhdysvaltoihin maahantulokieltoa alueilta, joissa on terrorismihistoriaa.Herb Swanson / EPA

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump on antanut Fox News -kanavan haastattelussa ymmärtää, että presidentti Barack Obama suhtautuu myötämielisesti islamilaiseen terrorismiin.

– Nähkääs, meitä johtaa mies, joka ei ole joko kova tai älykäs tai hänellä on jotain muuta mielessä, Trump sanoi haastattelussa Fox Newsille.

– Ja se muu mielessä – tiedättekö, ihmiset eivät voi uskoa sitä. Ihmiset eivät voi uskoa, että presidentti Obama toimii tavalla, jolla hän toimii, eikä voi edes mainita sanoja "radikaali islamilainen terrorismi". Jotain on meneillään. Se on käsittämätöntä. Jotain on meneillään.

Asiasta kirjoitti aiemmin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Trump vaati Twitterissä Obaman eroa

Pian Orlandon joukkomurhan jälkeen Trump vaati Twitter-tilillään presidentti Obamaa eroamaan, koska tämä ei käyttänyt temiä "radikaali islamilainen terrorismi" puheessaan Orlandon joukkosurman jälkeen.

Kun Trumpilta kysyttiin asiasta Fox Newsin haastattelussa, Trump sanoi:

– Joko hän ei käsitä sitä tai hän käsittää sen paremmin kuin kukaan ymmärtää – se on joko yksi tai toinen, ja kumpaakaan ei voi hyväksyä.

NBC-kanavan uutisille Trump sanoi monien ihmisten ajattelevan, että presidentti ei halua käsittää, mistä on kyse.

Trump on aiemmin pitänyt julkisuudessa esillä niin sanotun birther-liikkeen teorioita, että Obama ei olisi syntyperäinen yhdysvaltalainen ja siten ei olisi oikeutettu presidentin virkaan. Obama on syntynyt Yhdysvalloissa Havaijilla.

Porttikielto Washington Postille

Trump ilmoitti peruvansa arvovaltaisen The Washington Post -lehden akkreditoinnin kampanjaansa eli käytännössä eväävänsä lehden toimittajilta virallisen pääsyn kampanjatilaisuuksiinsa, kun lehti kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) Trumpin vihjanneen Obaman olevan sekaantunut Orlandon joukkomurhaan.

– Perustuen uskomattoman virheelliseen uutisointiin ennätyksiä rikkovasta Trumpin kampanjasta me täten kumoamme valheellisen ja epärehellisen Washington Postin lehdistöakkreditoinnin, Trump kirjoitti Facebook-sivuilleen.

Lehti otsikoi, että "Donald Trump vihjaa presidentti Obaman olleen sekaantunut Orlandon ampumisiin". Sittemmin otsikko muutettiin muotoon "Donald Trump vaikuttaa kytkevän presidentti Obaman Orlandon ampumisiin".

Lehden edustajan mukaan päätös otsikon muuttamisesta tehtiin lehdessä eikä Trumpin kampanjaorganisaatio vaatinut sitä.

Washington Postin päätoimittaja Martin Baron piti Trumpin päätöstä akkreditoinnin perumisesta vapaan ja itsenäisen lehdistön torjumisena.

– Kun uutisointi ei ole sellaista kuin ehdokas toivoo, uutisorganisaatio karkotetaan, Baron kirjoitti Twitter-tilillään.

Trumpin kampanja on aiemmin perunut muun muassa The Daily Beast ja Politico -internetjulkaisujen ja Des Moines Register -lehden akkreditoinnit.

Toimittajat voivat edelleen pyrkiä vaalitilaisuuksiin hankkimalla yleisölle myytäviä lippuja, mutta heillä ei ole tuolloin virallista journalistin asemaa.

Lähteet: AP