Mikä brittejä pännii EU:ssa? – Animaatio näyttää potutuksen syyt

Hallitsematon maahanmuutto, johon Britannia tukehtuu, ja Brysselin kirstuihin katoavat miljardit. EU-jäsenyyden vastustajat ovat ottaneet liioitellut väitteet aseekseen kovilla kierroksilla käyvässä jäsenyyskamppailussa.

Brexit
Mikä brittejä pännii EU:ssa?
Mikä brittejä pännii EU:ssa?

Britannian kansanäänestystaistelussa ei sanoja säästellä, kun kansalaisten tunteisiin ja pelkoihin vedotaan. EU-eroa ajavat maalavat synkkää uhkakuvaa, jossa Britannia musertuu EU-maista tulevan hallitsemattoman maahanmuuton alle.

Britanniaan tuli viime vuonna 300 000 ihmistä enemmän kuin sieltä lähti. Muista EU-maista maahanmuuttajia tuli 184 000.

Nämä luvut eivät riitä EU-eron kannattajille, sillä heidän kauhukuvissaan valtavat ihmismassat rynnivät tulevaisuudessa Brittein saarille, kun EU-jäsenyyttä hakenut Turkki liittyy unioniin. Todellisuudessa Turkki ei pääse nykytilassa unioniin eikä sen jäsenyydelle löydy kannatusta EU:n jäsenmaista.

Brysselin byrokraatit vievät rahat

EU-eron eli Brexitin kannattajat korostavat myös sitä, miten paljon britit syytävät rahaa Brysselin kirstuihin. Heidän mukaansa Britannia lähettää Brysseliin 350 miljoonaa puntaa viikossa (noin 440 miljoonaa eroa). Todellisuudessa Britannia maksaa jäsenyydestään vähemmän, sillä se saa jäsenmaksualennuksen.

Yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Britannia maksaa jäsenmaksupalautuksen takia 276 miljoonaa puntaa (alle 350 miljoonaa euroa) viikossa EU:n budjettiin. Se saa myös rahaa EU:lta muun muassa maataloustukina, joten todellisuudessa Britannia maksaa jäsenyydestään 161 miljoonaa puntaa (eli 202 miljoonaa euroa) viikossa.

EU-jäsenyyden puolesta kampanjoivat korostavat jäsenyyden hyödyttävän Britannian taloutta ja varoittavat, että eron myötä maan talous ajautuisi vakaviin vaikeuksiin. Brexit-leirin mielestä tälläiset väitteet ovat silkkaa pelon lietsontaa, jolla valtaapitävät ja ulkomaiset pankit yrittävät pitää brittiparkoja otteessaan.