Kirjallisuuden pääaine säilyy Jyväskylän yliopistossa

Jyväskylän yliopiston aie lakkauttaa kirjallisuuden pääainetasoinen opetus keräsi reilun viikon aikana runsaasti kritiikkiä. Oppiaineen säilyttämistä vaatineen nettiadressin allekirjoitti yli 3000 ihmistä.

kulttuuri
Kalevalakirjoja hyllyssä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Jyväskylän yliopiston hallitus päätti tiistaina, että kirjallisuuden pääainetason opetus säilyy yliopistossa myös jatkossa. Yliopisto ei esitä opetus- ja kulttuuriministeriölle oppiaineen koulutusvastuusta luopumista.

Asian ympärillä nousi kohu viime viikolla, kun yliopisto ilmoitti käyvänsä yt-neuvotteluja kirjallisuuden oppiaineessa ja suunnittelevansa oppiaineen pääainetason opetuksesta luopumista. Yliopiston uumoiltiin tehneen vaihtokauppaa Oulun yliopiston kanssa, joka puolestaan pohtii Jyväskylässäkin opetettavan musiikkikasvatuksen pääaineen lakkauttamista.

Rehtori Matti Mannisen mukaan taideaineiden kokonaisuutta Jyväskylän yliopistossa tarkastellaan uudelleen syksyllä, kun yliopistojärjestö Unifi julkaisee selvityksensä taideaineiden opetuksesta Suomessa.

– Tällä kertaa siis puhallettiin peli poikki. Kirjallisuuteen ei kosketa, Manninen sanoo.

– Katsoimme, että tässä vaiheessa ei ole perusteita ehdottaa koulutusvastuusta luopumista.

"Asiatieto painoi"

Pääperusteena päätökselle oli paitsi Unifin selvityksen keskeneräisyys myös Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden koulutuksen ympärillä tehdyt lisäselvitykset.

– Hallituksessa keskusteltiin toki myös meille osoitetuista vetoomuksista. Ne eivät kuitenkaan lopulta olleet vaikuttamassa, koska niitä esitetään aina. Eniten painoi se uusi asiatieto, mitä nyt on saatu, Manninen luonnehtii.

Hän korostaa, että päätös ei tarkoita oppiaineen jääneen nyt "pöydälle". Unifin selvityksen jälkeen tarkastelussa on taideaineiden kokonaisuus laaja-alaisemmin.

Jyväskylän yliopisto sai aikeistaan reilun viikon aikana runsaasti kritiikkiä muun muassa opiskelijajärjestöiltä ja kulttuuriväeltä. Nettiin perustettu adressi keräsi kirjallisuuden oppiaineen puolesta yli 3000 allekirjoitusta.

Klasisten kielten osalta yliopisto linjasi tiistaina kuitenkin olevansa halukas luopumaan latinan kielen pääainetasoisesta opetuksesta. Latinaa voi jatkossa opiskella Jyväskylässä sivuaineena.

Matti Mannista haastatteli Matleena Ylikoski.