1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ministeri Lindström avaa SuomiAreena-tapahtuman keskustelukulttuuria: ”Jotain samaa kuin eduskunnan saunavaliokunnassa”

SuomiAreena-keskustelutapahtuma järjestetään yhdettätoista kertaa heinäkuussa Porissa (11.–15.7.). Tämän vuoden keskeisiä teemoja ovat suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta.

Kotimaan uutiset
Kuvassa Antti Palola, STTK:n puheenjohtaja, Teemu Lehtinen, Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja, Sari Lounasmeri, Pörssisäätiön toimitusjohtaja ja Arto Satonen, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Paneelia johtaa Taloustaidon päätoimittaja Antti Marttinen
Samuli Harala / Yle

SuomiAreenan ohjelma julkistettiin tiistaina. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) oli paikalla julkistamistilaisuudessa, sillä työ- ja elinkeinoministeriö on tapahtuman keskeinen yhteistyökumppani.

Lindströmin näkemyksen mukaan SuomiAreena on kymmenessä vuodessa kasvanut merkittäväksi poliittiseksi ja yhteiskunnalliseksi keskustelutapahtumaksi, josta keskeisten poliittisten toimijoiden on vaikea jäädä pois.

– Keskustelun ilmapiiri Porissa on rennompi kuin muualla. Olen saanut siellä ystäviä yli puoluerajojen. Ilmapiirissä on jotain samaa kuin eduskunnan epävirallisessa saunavaliokunnassa. Mitä lauteilla ikinä puhutaankin, se ei leviä eteenpäin. Usein sanotaan, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Niin sen pitää ollakin, Lindström sanoo.

850 yhteiskunnallisen vaikuttajan ohjelma

Maanantaista perjantaihin kestävän tapahtuman aikana järjestetään yhteensä 170 tilaisuutta, joihin osallistuu noin 850 yhteiskunnallista vaikuttajaa politiikan, talouden, kulttuurin ja urheilun saralta. Keskustelijoiden joukossa ovat Lindströmin lisäksi muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.), liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.), presidentti Tarja Halonen, Matti Aalahuhta, Risto Siilasmaa, Euroopan investointipankin varapääjohtaja ja moninkertainen ministeri Jan Vapaavuori (kok.) sekä muusikot Maija Vilkkumaa ja Anssi Kela.

Työn tulevaisuus on merkittävä keskustelunaihe. SuomiAreenan vastaavan tuottajan Mari Haaviston mukaan suuri osa järjestäjistä halusi järjestää nimenomaan tätä aihetta käsittelevän keskustelutilaisuuden.

Järjestettävien keskustelutilaisuuksien joukkoon kuuluu muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimon isännöimä Väestöliiton tilaisuus, jossa yritykset pisteytetään Diili-ohjelmasta tutun formaatin mukaisesti. Pisteet jaetaan sen perusteella, kuinka perheystävällisiä yritykset ovat.

Uutisvuodosta tuttu toimittaja Baba Lybeck emännöi niin kutsuttua luottamuskeskustelua. Tilaisuudessa pureudutaan kysymykseen, kuinka luottamus voitaisiin palauttaa suomalaiseen työelämään.

– Mukana keskustelussa ovat muun muassa toimittaja Riku Rantala ja muusikko Maija Vilkkumaa. Haemme luottamusta työelämään ja toisiimme. Tuntuu siltä, että viime aikoina suomalaiset ovat kadottaneet osan meille aiemmin tunnuksenomaisesta luottamuksesta. Jotta päästäisiin rohkeasti eteenpäin, luottamuksen palauttaminen on tärkeää, Lybeck korostaa.

Lue seuraavaksi