Tutkimus: Elintavat vaikuttavat lisääntyneisiin kipuihin jo ekaluokkalaisilla

Tutkimuksen mukaan päänsärky on fyysisesti huonokuntoisilla lapsilla yleisempää kuin muilla. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin yli 400 kuopiolaislapsen elintapojen yhteyttä erilaisiin kiputiloihin.

terveys
Nuoria skeittipuistossa.
Petri Lassheikki / Yle

Tuoreen tutkimuksen mukaan runsas istuminen ja huono kunto ovat yhteydessä lisääntyneisiin kipuihin jo 6–8-vuotiailla lapsilla. Tutkimuksessa tarkasteltiin 439 kuopiolaislapsen fyysisen kunnon, liikunnan, fyysisesti passiivisten harrastusten ja kehon rasvapitoisuuden yhteyttä erilaisiin kiputiloihin. Fyysisesti passiivisilla harrastuksilla tarkoitetaan paitsi ruutuaikaa tietokoneiden tai television ääressä myös esimerkiksi piirtämistä, lukemista ja käsitöiden tekoa.

Yksittäisistä kiputiloista päänsärky oli fyysisesti huonokuntoisilla lapsilla yleisempää kuin muilla.

– Piirtämiseen, kirjoittamiseen ja käsitöiden tekoon liittyi enemmän vatsanalueen kipuja, mutta myös kipuja alaraajoissa. Päänsärky nousi esille fyysisesti huonokuntoisilla. Tähän ei tässä vaiheessa ole löytynyt selvää yksittäistä syytä, tutkija Anu Vierola kertoo.

Lapsuuden ja nuoruuden kiputilat jatkuvat usein aikuisiässä. Tutkimuksessa huomautetaankin, että kipujen kroonistumista pitäisi pyrkiä ehkäisemään. Lisäksi kivun riskitekijät olisi tunnistettava ja puututtava niihin jo varhaisessa vaiheessa.

– Ruutuaikaa olisi jaksotettava niin, että se välillä keskeytettäisiin liikunnalla. Tässä vanhemmat ovat avainasemassa. Eikä sen tarvitse olla ohjattua liikuntaa, vaan vaikka omatoimista ulkona pihalla liikkumista, Vierola sanoo.

Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen tulokset julkaistiin äskettäin Journal of Pain -lehdessä.