1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Satojen tuhansien eurojen omaisuudesta kolme testamenttia – Kuoleman jälkeen ilmestynyt kirje herätti poliisin epäilykset

Iäkkään hämäläismiehen perintö on jäädytetty, sillä sen jakamisessa on tullut esille erikoisia käänteitä ja useita testamentteja. Poliisi epäilee miehen kuoleman jälkeen ilmestynyttä versiota väärennökseksi, sillä se kumoaisi aiemmat testamentit.

Kotimaan uutiset
Kahdenkymmenen euron seteleitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Hämeen poliisi tutkii erikoista testamentin väärennysepäilyä. Iäkkään hämäläismiehen kuoltua tältä jäi jälkeensä satojen tuhansien eurojen omaisuus, jonka jaossa on ilmennyt poliisin mukaan epäilyttäviä yksityiskohtia.

Mies kuoli vuonna 2014 eikä hänellä ollut rintaperillisiä. Poliisin mukaan mies oli tehnyt testamentin tuttavansa hyväksi 1990-luvun lopussa. Edunsaaja tiesi hänen hyväkseen laaditusta testamentista.

Joitakin vuosia myöhemmin mies teki kuitenkin uuden testamentin, joka kumosi ensiksi laaditun testamentin. Edunsaajakin vaihtui toiseksi eikä ensimmäisen testamentin edunsaajaksi määritelty tuttava enää ollut edunsaajana.

Ensimmäisenä testamentin edusaajana ollut tuttu kuuli jälkimmäisestä testamentista perinnönjättäjän kuoleman jälkeen.

Pian sen jälkeen, kun tuttava oli kuullut tulleensa sivutetuksi perinnönjaossa, hän toimitti asianhoitajalle kolmannen testamentin. Poliisin mukaan tuttava oli kertonut perinnönjättäjän antaneen eläessään hänelle kirjeen, jonka saa avata vasta pari kuukautta perinnönjättäjän kuoleman jälkeen ja toimittaa sitten pesänhoitajalle.

Tuttavan toimittamasta kirjeestä paljastui kolmas testamentti, joka kumosi aiemmat testamentit sekä teki tuttavasta jälleen yhden edunsaajista.

Poliisi: "Toki elävässä elämässä voi sattua kaikenlaista"

Poliisi epäilee viimeisintä testamenttia vähintään osittain väärennetyksi. Kirjeen pesänhoitajalle toimittanutta tuttavaa epäillään törkeästä petoksen yrityksestä.

Rikoskomisario Ville Hahl Hämeen poliisista kertoo kolmannen testamentin ulkoasun herättäneen epäilykset.

Hahlin mukaan tapaukseen liittyy myös valtionkonttori, jossa testamentin ulkoasua alettiin epäillä. Lisäksi keskimmäisen testamentin edunsaaja pyysi tutkintaa.

– Toki elävässä elämässä voi sattua kaikenlaista, mutta viimeisimmän testamentin ulkoasu on epäilyttävä.

Hahlin mukaan on hyvin harvinaista, että poliisi epäilisi testamenttiasioissa rikosta. Jos omaisuudenjaosta tulee erimielisyyksiä, tapaukset ratkaistaan yleensä siviiliprosessissa käräjäoikeudessa.

Rikoskomisarion mukaan vuonna 2014 kuolleen omaisuuden jakaminen on asian selvittelyn ajan jäissä. Tapauksesta on myös käräjillä vireillä kanne, Hahl sanoo.

Lue seuraavaksi