Kameramies neuvoi suunnistajaa Jukolassa – "Tuonne ne toiset ovat lähteneet"

Suunnistajien valmistautuminen viikonlopun Jukolan ja Venlojen viesteihin alkaa olla kuumimmillaan. Nuori joutsenolainen suunnistaja on harjoitellut kovasti viime viikon aikana.

urheilu
peukalokompassi suunnistus
Tommi Parkkinen / Yle

Joutsenon Kullervon ykkösjoukkue odottaa jo innoissaan lauantaista Venlojen viestiä. Joukkueen avausosuuden suunnistaa Viivi Pellinen, joka lähtee Venlojen viestiin ensimmäistä kertaa ensimmäiselle osuudelle.

– Olen päässyt kerran Tiomilassa (ruotsalainen viestisuunnistuskilpailu) lähtemään kärkeen, joten tiedän vähän, miten se lähtö menee, sanoo Pellinen.

Hänen mukaansa tärkeintä lähdössä on, että pääsee mukaan etujoukkoihin.

– Jos lähdössä jää porukan hännille, sieltä kestää kauan päästä paremmille paikoille ja omaan vauhtiin.

Pellisen mukaan on hyvä, jos pysyy edellä menevän vauhdissa. Silloin pääsee hyvin liikkeelle ja toisaalta ei jää toisten jalkoihin.

Kameramies neuvoi rastilta

Joutsenon Kullervon ykkösjoukkueen viimeistä, eli ankkuriosuutta juokseva Virpi Pentikäinen on osallistunut Venlojen viestiin jo useamman kerran. Viestejä seurataan tiiviisti myös televisioiden välityksellä ja monilla rasteilla on myös tv-kamerat paikalla.

– Ei niitä kameroita yleensä mitenkään ole naamioitu, ne kyllä huomaa rastin läheisyydessä.

Virpi Pentikäinen ja Viivi Pellinen suunnistavat Venlojen viestissä Joutsenon Kullervon 1 joukkueessa.
Virpi Pentikäinen (vasemmalla) juoksee Joutsenon Kullervon ykkösjoukkueessa viimeisen osuuden. Viivi Pellinen puolestaan aloittaa avausosuuden.Yle / Ville Toijonen

Pentikäiselle on kerran sattunut hauska tilanne rastin vieressä olleen kameramiehen kanssa.

– Leimasin ja aloin lähteä rastilta ja katselin vain karttaa. Kohta edessäni olikin kameramies, joka nosti rauhallisesti kättään vastakkaiseen suuntaan ja sanoi "tuonne ne toiset ovat tästä lähteneet". Olin siis menossa rastilta väärään suuntaan, mutta sekin tilanne meni hienosti, Pentikäinen nauraa.

Kovaa treeniä ennen Lappee-Jukolaa

Nuori Viivi Pellinen on harjoitellut viime viikon kovaa. Hän on ollut suunnistusleirillä sekä vielä eilen, maanantaina, Mikkelissä nuorten rasticupissa.

– Yritän vielä tällä viikolla vähän juosta, mutta muuten aika rauhallinen viikko on tulossa. Yritetään palautua noista kilpailuista, sanoo Pellinen.

Virpi Pentikäinen on puolestaan ottanut hieman rauhallisemmin. Hän on ollut valmentamassa lapsia ja nuoria rastikouluissa ja saattaa vielä tällä viikolla käydä paikallisilla kuntorasteilla.

Pentikäisen ja Pellisen lisäksi Joutsenon Kullervon ykkösjoukkueeseen kuuluvat Venla Vesikko ja Karoliina Ahvonen. Venlojen viestin startti on Lappeenrannassa lauantaina kello 14.00. Jukolan viestin on tarkoitus alkaa kello 23.00.