Tupakointi lapset kyydissä ollaan sallimassa yli 150 000 kulkuneuvossa

Lakiesityksen mukaan kulkuneuvossa ei saa tupakoida, kun sisällä oleskelee alle 15-vuotias. Tupakointikiellon ulkopuolelle ovat jäämässä asuntoautot, asuntovaunut ja matkaveneet. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta moittii hallitusta ylisääntelystä.

Kotimaa
Asuntovaunua vetävä henkilöauto ohittaa asuntovaunua kuvaavan liikennemerkin.
Leena Petman / Yle

Noin 150 000 kulkuneuvoa on jäämässä tupakointikiellon ulkopuolelle uudessa tupakkalaissa, joka on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Lakiesityksen mukaan "tupakoida ei saa yksityisessä käytössä olevan kulkuneuvon sisällä, kun siellä oleskelee alle 15-vuotias. Kielto ei koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa."

Lakiesityksessä ei määritellä tämän tarkemmin kiellon ulkopuolelle jääviä kulkuneuvoja, mutta käytännössä yksityistä asuintilaa on vain matkailuautoissa ja -vaunuissa sekä kajuutallisissa matkaveneissä, mahdollisesti myös rekkojen makuutiloissa ohjaamon takaosassa. Näissä kaikissa saisi siis jatkossa tupakoida, vaikka kyydissä olisi alle 15-vuotias lapsi.

Matkailuautoja on rekisterissä noin 53 000, asuntovaunuja 68 000 ja asumiskelpoisia matkaveneitäkin kymmeniä tuhansia, yhteensä 150 000–160 000 kulkuneuvoa.

Kiellon rikkomisesta ei rangaista

Lakiesitystä puinut eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta huomauttaa lausunnossaan, että hallituksen tupakkalakiesitys sisältää ylisääntelyn piirteitä. Valiokunnan mielestä kaikkea, mitä yhteiskunnassa ei pidetä hyväksyttävänä tai suotavana, ei ole perusteltua lailla kieltää.

Valiokunta muistuttaa, että kieltoja, joiden valvonta on lähinnä symbolista, tulisi välttää. Valiokunnan mukaan viranomaisilla on käytännössä vähäiset keinot valvoa tupakointikieltoa. Kiellon rikkomista ei ehdoteta säädettävän rangaistavaksi.

Lasten terveyden suojelun kannalta valiokunta pitää kuitenkin tarkoituksenmukaisena lakiehdotuksen hyväksymistä muuttamattomana. Valiokunta viittaa tutkimukseen, jonka mukaan autossa tupakointi nostaa savupitoisuuden savuisimpien ravintoloiden tasolle. Savulle altistumisen on todettu muun muassa vahingoittavan lasten valtimoita ja lisäävän astman, allergisen nuhan ja keuhkoputkentulehdusten yleisyyttä.

Uusi tupakkalaki astuu voimaan kesän aikana, jos eduskunta ehtii hyväksyä esityksen ennen juhannusta. Tupakkalakiesityksen ensimmäinen käsittely istuntosalissa on huomenna keskiviikkona. Lakipaketti sisältää lukuisia uusia rajoituksia muun muassa parveketupakointiin, autossa tupakointiin, savukkeiden tuontiin itärajan takaa, sähkösavukkeisiin ja kapselisavukkeisiin.