1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Koulun perässä muutetaan jo 15-vuotiaana – "Kainuussa ei voi opiskella merenkulkijaksi"

Kouluverkon karsiminen on johtanut siihen, että moni harvaan asutun seudun nuori joutuu muuttamaan koulutuksen perässä, kun taas etelässä koulu voi löytyä nurkan takaa. Kajaanista Tampereelle muuttavalla Ella Hoffrenilla on edessään suuri muutos.

ilmiöt
Nuori nainen.
Laura Tolonen / Yle

Peruskoulun jälkeisen tutkinnon hankkiminen tarkoittaa monelle nuorelle muuttamista pois tutusta ympäristöstä. Harvaan asutulla seudulla välimatkat ovat usein niin pitkiä, että lähdölle ei ole vaihtoehtoa, jos aikoo mieleiseensä opinahjoon päästä.

Osa suorastaan odottaa pääsyä maailmalle, osa taas pohtii muutoksen suuruutta. Ilmaisutaidon lukion perässä Tampereelle muuttava kajaanilainen Ella Hoffren kuuluu muutoksen suuruutta pohtiviin.

– Muutto tuo tullessaan aika paljonkin uutta. Uusi kaupunki ja ympäristö sekä uudet kaverit, siis ihan uudet kuviot kaikessa

Joni Immonen.
Kajaanilainen Joni Immonen on ollut enemmän kuin tyytyväinen kouluunsa kotikaupungissaan Kajaanissa.Jarmo Nuotio / Yle

.

Kainuu on poikkeus harvaan asutun seudun kartalla. Maakunnassa on toistakymmentä vuotta järjestetty toisen asteen opiskelupaikka jokaiselle peruskoulun päättävälle. Ihan kaikkia herkkuja ei menussä kuitenkaan ole, mutta mahdollisuus opiskeluun löytyy, sanoo Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen.

– Kainuussa ei voi opiskella merenkulkijaksi, mutta vaihtoehtoja on. Jos todistuksen keskiarvo on kunnossa ja on valmis valitsemaan kotiseudun opintovalikoimista, kyllä silloin voi kotoaankin opiskella.

YritysAmiksesta löytyi oma linja

Kajaanilainen Joni Immonen on opiskellut vuoden audiovisuaalista viestintää Kainuun ammattioppilaitoksessa. Hän asuu kotonaan ja on tyytyväinen valintaansa.

Kainuussa ei voi opiskella merenkulkijaksi, mutta vaihtoehtoja on.

Anssi Tuominen

– Minulle Kajaaniin jääminen on ollut selvä asia jo pitkään, sillä ala on juuri se, mistä olen haaveillut. Suoraan sanottuna olen saanut paljon enemmän kuin odotin.

Immonen odottaa jo uutta opiskeluvuotta ja yrityksen perustamista. Hänelle kotikaupunki on ollut hyvä valinta.

– Täällä on tutut kaverit ja kuviot, vaikka peruskoulun jälkeen moni tietysti muualle suuntasikin. Vanhemmat ovat tukeneet ja kannustaneet, joten tila ei ole ahtaaksi käynyt.

Koulutus ei enää ole kaikille selviö

Kouluverkon supistaminen pistää nuoret kulkemaan koulun perässä. Välimatkat vaikuttavat myös innokkuuteen opiskella. Esimerkiksi Itä-Suomessa vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa on joka viides nuori. Ongelmia voi tulla vastaan, kun kaiken joutuu ottamaan haltuunsa nuorena.

Kajaanilainen Ella Hoffren on onnellisessa asemassa, sillä hän pääsee muuttamaan äitinsä luokse.

– Kun on aina asunut vanhempien kanssa, niin olisihan se aika iso muutos muuttaa ihan eri kaupunkiin ja vielä aika nuorena, jos ei olisi ketään siellä auttamassa.

Lue seuraavaksi