1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Neuvostotaide on jälleen suosittua Venäjällä – kriitikoiden mielestä teoksia ihannoidaan jopa liikaa

Venäjällä on taas alettu asettaa aktiivisesti näytteille Stalinin aikakauden ja sitä seuraavien vuosikymmenten teoksia. Asiantuntijoiden mukaan totalitaristista taidetta yritetään puhdistaa sen poliittisesta painolastista.

Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Neuvostotaide on ollut viime aikoina näkyvästi esillä Moskovassa. Parhaillaan maineikkaassa Tretjakovin galleriassa esitellään neuvostoliittolaisen kuvataiteilijan Geli Korzhevin laajaa tuotantoa. Korzhev tuli tutuksi sodanjälkeisistä työläisiä ja sotilaita kuvaavista teoksistaan. 

– Emme halua arvottaa Korzhevin taidetta, vaan esittää sen ilman kielteisiä tai myönteisiä tulkintoja. Tämä on uusi näkökulma neuvostotaiteeseen, sanoo näyttelyn kuraattorina toimiva Natalia Aleksandrova.

Natalia Aleksandrova, näyttelyn kuraattori, Tretjakovin galleria. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Viime vuoden lopulla moskovalaisia taidepiirejä kohautti kaupungin päänäyttelytilana tunnetussa Maneesissa pidetty Romanttiseksi realismiksi nimetty laaja näyttely. Se esitteli Stalinin aikakauden ylitsevuotavan ideologisen paatoksen kyllästämiä maalauksia – kriitikoiden mukaan ilman Stalinin hirmutekojen tuomitsemista.

Neuvostoajan arvostus kasvaa

Moskovassa sijaitsee Kansantalouden saavutusten näyttelykeskus, jonka ideana on esitellä Neuvostoliiton saavutuksia. Keskuksessa on tehty hiljattain massiiviset kunnostustyöt, mikä kertoo aikakauden arvostuksen noususta. Keskuksen pääpaviljongissa avautui joulukuussa totalitaristista taidetta esittelevä näyttely. 

Yksityiskohta Korzhevin Sodan päivät -maalauksesta (1954). Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

– Neuvostoaikaan on alettu suhtautua Venäjällä uudella tavalla, sanoo Venäläisen realistisen taiteen instituutin IRRI:n johtava taideasiantuntija Ksenija Karpova.

Ksenija Karpova, asiantuntija, Venäläisen realistisen taiteen instituutti IRRI. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

– Kiinnostus kasvaa nyt kaikkea neuvostotaidetta kohtaan, eikä silloin puhuta vain sosialistisesta realismista, Karpova lisää.

Venäjällä sosialistisella realismilla viitataan Stalinin aikakauden eli 1930- ja 50-lukujen väliseen taiteeseen. Suomessa termillä taas tarkoitetaan usein myös sitä seuraavien vuosikymmenten neuvostotaidetta, joka on ideologisesti hieman varhaista neuvostotaidetta vapaampaa.

Sosialistista taidetta ei ole perinteisesti pidetty kovin suuressa arvossa länsimaissa tai edes nyky-Venäjällä. Neuvostoaikojen alkuvuosien koko taidemaailmaa ravistelleita avantgardistisia kokeiluja on sen sijaan ylistetty paljon.

Stalinin taiteen pesua poliittisesta painolastista

Monien mielestä neuvostotaidetta nostetaan nyt esille, koska sen konservatiiviset arvot sopivat nykyhallinnon maailmankuvaan. Kriitikot soimaavat etenkin Stalinin aikakauden propagandataiteen paluuta parrasvaloihin.

Valentin Djakonov, taidekriitikko, Kommersant-sanomalehti. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Sanomalehti Kommersantin taidekriitikon Valentin Djakonovin mukaan kyse on huippumuseoiden systemaattisesta kampanjasta, jolla yritetään valtion johdon toiveiden mukaisesti puhdistaa totalitaristinen taide sen poliittisesta painolastista.   

– Valtio pyrkii unohtamaan epämieluisat asiat, joten se vaatii taiteen poliittisuuden häivyttämistä. Näin kansaa tyhmennetään määrätietoisesti, Djakonov sanoo.

Toisaalta varastoissa pölyttyvä neuvostotaide voi olla myös helppo ja edullinen tapa koota suuria näyttelyitä heikon ruplan ja yleisen talouskurimuksen painaessa museoiden budjetteja.