Joensuun finanssitalon aaltoileva lasiratkaisu kerää ihastuneita kommentteja

Kauppatorin kulmaan valmistuneessa finanssitalossa on näyttävän kaarevia lasipintoja liki 150 neliömetriä. Laseissa on sähkölämmitys, joka estää vedon tuntua pankkisalissa. Arkkitehti halusi vaihtelua tavallliselle suorakulmaiselle ajattelulle.

lasiteollisuus
Joensuun finanssitalo.
Janne Ahjopalo / Yle

Arkkitehti Esa Piirainen päätyi kaarevaan ja suureen lasiratkaisuun, koska tahtoi Kauppatorin näkyvän avarasti pankkisaliin ja toisaalta pankkisalin näkyvän hyvin kaupunkilaisille.

– Aikanaan puu-Joensuussa perinteenä oli, että ihmiset kulkevat rakennukseen nurkkauksesta. En halunnut tuulikaappia ja suoraa seinää, vaan aaltoilevaa lasia, kuvailee Piirainen.

Joensuun finanssitalo.
Janne Ahjopalo / Yle

Noin 28 miljoonaa euroa maksanut Osuuspankki-talo valittiin vuoden 2015 pohjoiskarjalaiseksi rakennuskohteeksi. Kaarevan lasin valmisti hämeenlinnalainen Hämeen Lasitoimi Oy.

Lasiratkaisua pidetään tyylikkäänä, mutta ei kuitenkaan liian prameana.

Esko Mononen

– Lasia on kuitenkin leikattu, taivutettu ja kasattu eri puolilla Suomea, kertoo toimitusjohtaja Henry Rösch joensuulaisesta Rösch Oy:stä, joka vastasi lasin asennuksesta ja karmituksesta.

Röschin mukaan kaikki sujui asennuksessa sataprosenttisen hyvin: lasia ei mennyt rikki ja lasin mitoitus oli juuri oikea.

Laseissa on sähkölämmitys, mikä estää vilpoisaa vetoa pankkisaliin. Aaltoilevia laseja on yhteensä liki 150 neliömetriä ja niitä on 42 kappaletta. Suurimpien lasien hinta on noin 10 000 euroa.

Joensuun finanssitalo.
Janne Ahjopalo / Yle

Pankin asiakkaat ovat antaneet paljon positiivista palautetta kaarevuudesta.

– Lasiratkaisua pidetään tyylikkäänä, mutta ei kuitenkaan liian prameana. Se sopii erinomaisesti maisemaan, sanoo Pohjois-Karjalan Osuuspankin toimitusjohtaja Esko Mononen tyytyväisenä.