1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan armeijoille yhteinen taisteluasu – 20 sivua ominaisuusvaatimuksia

Uusi taisteluasu on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2020. Ensi viikolla asukokonaisuutta suunnitellaan suuressa tapaamisessa Tanskassa.

Kuva: Tommi Pesonen / Yle

Suomen Puolustusvoimat suunnittelee uutta taisteluasua Ruotsin, Norjan ja Tanskan puolustusvoimien kanssa. Uuden taisteluasukokonaisuuden nimi on Nordic Combat Uniform (NCU).

– Asu suunnitellaan täysin taistelukentän ehdoilla. Kaksi edellistä pukua olivat kompromisseja kaikesta. Eli saman puvun piti toimia taistelukäytössä, kasarmilla, lomalla ja paraatissa. Se on aika haastavaa, kertoo Järjestelykeskuksen talousmateriaalisektorin johtaja, komentajakapteeni Jarkko Miettinen.

Nykyinen puku on otettu käyttöön vuonna 2005 eli yli kymmenen vuotta sitten.

Uuden taisteluasun pitää Miettisen mukaan olla mahdollisimman kevyt ja yksinkertainen. Liikkumisen täytyy olla mahdollisimman helppoa.

– Sillä ei ole väliä kuinka tyylikäs, edustava ja hyvännäköinen se on. Vanha M05 jää edelleen esimerkiksi Suomessa loma- ja paraatipuvuksi, Miettinen kertoo.

Rahan säästäminen syynä

Miksi hanke aloitettiin yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa?

– Kustannussyistä, Miettinen vastaa yksiselitteisesti.

Yhteishanketta on Miettisen mukaan pohdittu muutaman vuoden ajan, mutta hanke käynnistyi lopulta tämän vuoden tammikuussa. Nyt on käynnissä käyttäjävaatimusten ja teknisten vaatimusten sekä hankinnan määrittely. Tavoitteena on, että uusi asu olisi käytössä vuonna 2020.

Juhannusviikolla eri maiden puolustusvoimien edustajat ja taisteluasun valmistamisesta kiinnostuneet yritykset tapaavat Tanskassa. Miettinen kertoo, että kiinnostus on suurta.

– Me emme kerro kaupallisille toimijoille, minkälainen puvun pitää olla. Kerromme, miten sen pitää toimia ja missä olosuhteissa. Näitä vaatimuksia meillä on noin 20 sivua.

Kuosi joka maassa omansa

Taisteluasulta vaaditaan paljon. Pukukokonaisuuden eri osien pitää toimia kaikkina vuodenaikoina esimerkiksi Suomen Lapissa, mutta myös Etelä-Suomessa ja kansainvälisissä operaatioissa.

– Esimerkiksi taisteluhousuja voi olla kahta erilaista: paksumpaa ja ohuempaa ja voi olla kahta erilaista väliasua ja alusasua. Me emme tiedä vielä, mitä sieltä tarjotaan. Saa nähdä, komentajakapteeni Miettinen pohtii.

Hän muistuttaa, että lopullista päätöstä uuden puvun hankinnasta ei ole vielä tehty.

– Nyt kartoitetaan markkinoita ja lopulliset päätökset tehdään tämän hetken suunnitelman mukaan vuoden 2016 lopussa.

Tavoitteena on, että pukukokonaisuus on muuten samanlainen kaikissa hankintaan osallistuvissa maissa, mutta kuosi on joka maassa omansa. Suomen kuosi on vuonna 2007 käyttöön otettu M05.

Kaartin jääkäri Niko Silvennoinen on testannut nykyistä Puolustusvoimien maastopukua useita kuukausia erilaisissa oloissa. Hän ehti tiistaina taisteluharjoituksen jälkeen Helsingin Santahaminassa kommentoida puvun toimivuutta.

– Muuten tämä on kyllä monipuolinen ja toimii kaikissa ympäristöissä, mutta kaupunkiympäristöön tämä väritys ei sulaudu. Ja hengittävämpi tämä voisi olla. Nytkin tuntuu, että läkähtyy, hän miettii kesäisessä metsässä.