1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Elokuussa tavattiin, isänpäivänä oltiin kihloissa" – vanhat autot yhdistivät Olavin ja Eijan

Eija Salokatve ja Olavi Summanen saavat vastaantulijoiden peukut pystyyn ja hymyt huulille. Heillä on allaan MG Magnette ZB vuosimallia 1956, joita on Suomessa tiettävästi vain kaksi. Mobilistit paitsi kunnostavat ja puunaavat paitsi autonsa, myös itsensä ajan henkeen sopivaksi.

Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Siitä hetkestä Olavi Summanen tiesi, että ilmassa on aitoa tunnetta. Eija Salokatve nimittäin oli ottanut puheeksi autotallissa lepäävän neuvostoajan sinisen Jaltan.

– Se oli monta vuotta siinä tallissa. Minä rupesin kyselemään, että miksi me ei sillä ajella. Hän sanoi, että siitä puuttuu akku ja minä kysyin, että paljonko se akku sitten maksaa. Niin se oli viisi kymppiä. Annoin sen saman tien ja sitten päästiin siitä Verlaan, kertoo Eija Salokatve.

Akkukaupoista alkoi pariskunnan yhteenhitsaantuminen ja taival mobilistipariskuntana.

– Elokuussa tavattiin, ja isänpäivänä oltiin jo kihloissa, pariskunta muistelee yli kymmenen vuoden takaisia tapahtumia. Kun Olavi aloittaa lauseen, Eija jatkaa, ja välillä toisinpäin.

Olavi kertoo olevansa 75-vuotias ja vitsailee olevansa viimeisellä neljänneksellä. Eija sanoo iäkseen 60 plus ja nauraa hersyvästi. Välillä Eija saa suukon.

Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Asu ja asusteet ajan henkeen

Mobilistin arki kuluu autotallissa, mutta myös autonsa ajan henkeen liittyviä aarteita etsien. Asu-ajoneuvokisoissa asujen pitää sopia tyyliin, mutta myös tarinointi- ja videontekotaidot ovat kunniassa.

– Tehdään kahden minuutin video, jossa pitää kertoa tarina. Tässä asussa olen metsänhoitaja Thome, kertoo Summanen.

Asut on koottu ajatuksella ja pikku hiljaa. Salokatveen laukku ja tennarit ovat samaa vuosimallia kuin auto. Laukku on aikanaan lahjaksi saatu, tennarit ovat veljen vaimolta.

– Mitään ei kannattaisi heittää pois, kun eivät tällaiset vie edes paljon tilaa. Hattu on nokialaisesta hattuliikkeestä. Sain sen ensin lainaan, myöhemmin sain sen ostettua. Myyjä laittoi samalla miehellekin hatun päähän ja sanoi, että siinä on sinullekin hattu, sovitte sitten paremmin yhteen.

Summanen ja Salokatve ovat voittaneet kerran Suur-Saimaan ympäriajojen asu-ajoneuvokilpailun. Tänä vuonna he jättävät kisan väliin, mutta ottavat pukeutumisesta tälläkin kertaa ilon irti. Suur-Saimaan ympäriajot järjestetään nyt 24. kerran heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Järjestelyistä vastaavat Etelä-Karjalan Vanhat Ajoneuvot ry ja Mikkelin Mobilistit ry. Mäntyharjulaispariskunta kuuluu Mikkelin Mobilisteihin, jossa jäseniä on noin 270.

– Naisiakin on tullut mukaan. Meitä oli jo saunaillassa 11 naista.

Mikkelin Otavassa kerhoillassa, jota leikkisästi käsityöillaksi kutsutaan, on joka tiistai koolla 20-30 mobilistia.

Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

MG Magnette ZB sai uudet helmat ja kerman värin

Olavi Summanen kehuu asiallisesti ja perustellen autoaan, niin kuin automiehen on tapana.

– Se on englantilaista työtä. Puusisustus mahonkia, pähkinäviilua, hammastanko-ohjauksella. Oikealta ajettava, niin kuin auton kuuluukin olla. Alaosat on uudet ja maalaus on teetetty, konettakin pikkuisen ehostettu. Tämä on luotettava auto.

Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Summanen tarkistaa ketterästi öljytilanteen ja vakavoituu.

– Autotallin hämärässä viihtyy ihan mielellään. Kun on syöpäleikkaus takana, niin siinä ajatuksetkin muuttuu, pysyy elämässä kiinni. Ja ajotapahtumissa sosiaalinen kanssakäyminen ja muiden samanhenkisten ihmisten tapaaminen antaa hyvää mieltä ja uskoa elämään ja tulevaisuuteen, sanoo Olavi Summanen.

Eikä yksi ajokuntoon puunattu auto tarkoita, etteikö uusia ajoneuvoja sopisi työn alle. Parhaillaan meneillään on tipparelluna tunnetun Renault 4:n kunnostus.

– Sitten kun minä osaisin sitä ajaa, niin voisin sillä osallistua naisten ajoihin, haaveilee Eija Salokatve.

Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

16.6.2016 7:16 Korjattu tieto siitä, missä hattuliike sijaitsi. Pariskunnan hatut löytyivät nokialaisesta, ei kotkalaisesta hattuliikkeestä.