Orpo: Ministerien määrä ei nouse

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei vielä kertonut, kuinka suuri ministerikierrätys nyt puolueessa tehdään. Kokoomus päättää omista ministereistään ensi viikon tiistaina ja presidentin esittely pidetään ensi viikon keskiviikkona.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri OrpoYle

Kokoomuksen tuoreen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan hallituksen ministerien määrää ei lisätä. Orpo sanoi viikonloppuna valintansa jälkeen, että ministereiden määrää on syytä pohtia.

Vaikka uusia ministereitä ei ole tulossa, joitakin muutoksia voi olla luvassa.

– Aiomme kiinnittää huomiota ministereiden työtaakkaan, Orpo sanoi tänään tiistaina.

Orpon mukaan on tärkeää, että ministerit kykenevät toteuttamaan hallitusohjelmaa. Tärkeimpänä tavoitteena Orpo pitää 110 000 uuden työpaikan saavuttamista.

Kokoomus päättää omista ministereistään ensi viikon tiistaina ja ministerit pitäisi esitellä presidentille keskiviikkona. Orposta tulee uusi valtiovarainministeri, mutta muiden ministeritehtävien kohtalo on vielä auki.

– Olen itse matkalla valtiovarainministeriöön, mikä tarkoittaa sisäministerin valintaa. Muilta osin palaamme sitten, kun sen aika on, Orpo sanoi.

Lauantaina valittu puheenjohtaja Orpo ei vielä avannut väistyneen puheenjohtajan Alexander Stubbin kohtaloa. Hän ei kertonut, tarjotaanko Stubbille ministerin salkkua.

– Hänellä on erinomaista osaamista ja käyn keskustelua hänen, eduskuntaryhmän ja puoluejohdon kanssa. Tehdään sitten päätöksiä.

Sipilän hallitukseen valittiin viime kevään hallitusneuvotteluiden jälkeen 14 ministeriä, koska Juha Sipilä halusi johtaa hallitusta "kollegiaalisella tavalla". Tämä tarkoitti ministereiden määrän karsimista.

Esimerkiksi aiemmassa Alexander Stubbin hallituksessa oli loppuvaiheessa yhteensä 17 ministeriä.

Soini ja Sipilä: Ministerinimet myöhemmin

Arvailut ministerinimistä ovat käyneet kuumina heti kokoomuksen puheenjohtajavaalin tuloksen selviämisen jälkeen. Mediassa on uumoiltu myös laajaa ministerikierrätystä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.) totesivat, että ministerinimet ja mahdolliset hienosäädöt tehtävissä ilmoitetaan myöhemmin.

– Henkilökohtaisia asioita pitää käydä myöhemmin läpi, mutta mitään uudelleenjärjestelyitä ei ole tulossa, pääministeri Sipilä totesi.

Ulkoministeri Soini puolestaan totesi, ettei asiasta saatu kovaa vääntöä hallituksen sisällä aikaiseksi. Uusien ministereiden valinnan Soini jättää kokoomuksen sisäiseksi asiaksi.

– Ensi viikolla hallitus on kokonaisuudessaan selvillä, mutta se on kokoomuksen asia, vaikka se minua kiinnostaakin, Soini sanoi.

Soini myönsi, että joidenkin ministereiden taakka on tällä hetkellä raskas.

– Seuraan suurella ihailulla ja lempeydellä työministeri Jari Lindströmiä, joka on myös oikeusministeri. Hän oli kilpailukykysopimuksessa perussuomalaisten neuvottelija 13 kuukauden ajan. Hän ei valita eikä selittele.

Orpo ja Soini eivät sanoneet, että ministerimäärän pudottaminen hallitusneuvotteluissa olisi ollut virhe.