17-vuotias muutti koiranhoitoharrastuksensa kesätyöksi – Tutkija: Yrittäjyyskasvatus tuottaa tulosta

Koulujen ja oppilaitosten yrittäjyyskurssit kantavat tänä kesänä hyvin hedelmää. Moni nuori on innostunut perustamaan oman yrityksen työllistääkseen itsensä esimerkiksi kesäksi. Hämeenlinnalainen 17-vuotias Siiri Korkatti perusti oman toiminimen ja ryhtyi koiranhoitajaksi.

yrittäjyyskasvatus
Yle Uutiset Häme: Kesätyö yrittäjänä
Yle Uutiset Häme: Kesätyö yrittäjänä

17-vuotias Siiri Korkatti perusti toukokuussa yrityksen työllistääkseen itsensä.

– Olen toiminut aiemmin 4H-dogsitterinä ja nyt halusin lisää haastetta elämään ja tehdä kaikki asiat itse. Tää on aivan mahtavaa ja kivaa!

Siiri teki harrastuksestaan työn, sillä hämeenlinnalainen aloitti "koirabisneksen" jo hyvin nuorena.

– Ensimmäinen hoitokoirani tuli, kun olin kuusivuotias. Menin naapurille ja kysyin, saanko lenkittää, saanko hoitaa. Aina olen lenkittänyt naapurien koiria, jo kouluikäisestä asti.

Yrittäjyydestä Siiri on saanut paljon tietoa jo koulussa.

Pyydä apua ja neuvoja, ja keksi hyvä idea, ja siitä sitten eteenpäin. Kukaan ei tule kotoa hakemaan!

Siiri Korkatti

– Olen yläasteella jo käynyt yrittäjyyskurssit ja siitä lähtien koulussa on ollut yrittäjyyskursseja. Opiskelen merkonomiksi ja siellä yrittäjyyttä painotetaan tosi paljon.

Yrityskummi auttaa

Myös Siirin hyvän ystävän äiti on ammattilaisena auttanut ja toiminut yrityskummina, ohjaamassa eteenpäin.

– Koulussa ollaan vain leikisti tehty kaikkea yrityksissä, mutta nyt piti oikeasti katsoa ja miettiä verojuttuja, vakuutuksia ja muita. Yllättävän vähän siinä kuitenkin oli hommaa. Kotona on yksi mappi yrityksen papereita varten, ei sen enempää.

– Yksi haaste oli, kun teen käteismaksulla, niin kuittien kirjoittaminen oli uusi juttu. Vieläkin välillä tulee, että mihin kohtaan pitää mitäkin kirjoittaa!

Nyt kun Siiri Korkatilla on oma yritys, on koirailu muuttunut astetta totisemmaksi ja ammattimaisemmaksi.

– Aina tulee pienet kylmät väreet, kun sanoo Haukku Mau Korkatti, ettei ole vain Siiri tuosta naapurista. Tuntuu paljon aikuismaisemmalta se touhu.

– Pyydä apua ja neuvoja, ja keksi hyvä idea, ja siitä sitten eteenpäin. Kukaan ei tule kotoa hakemaan! Siiri neuvoo muita nuoria yrittäjyyteen.

Yrittäjyyskasvatus tuottaa tulosta

1980-luvulta lähtien koulujen opetussuunnitelmissa ollut yrittäjyyskasvatus on viime vuosina lisääntynyt dramaattisesti. Päiväkodeista korkeakoulutukseen asti Suomessa toteutetaan erilaisia yrittäjämäiseen toimintaan innostavia käytäntöjä.

Turun yliopiston yrittäjyyskasvatuksen dosentin Jaana Seikkula-Leinon mukaan viime neljän-viiden vuoden aikana ilmapiiri on muuttunut selkeästi yrittäjyyskasvatukselle myönteiseksi.

– Yrittämiseen innostaminen ja sen kokeilu, mutta myös yrittäjämäinen toiminta. Jos ajatellaan nyt vaikka päiväkoti-ikäisiä, niin sehän on sitä oman vastuun ottoa ja tutustutaan erilaisiin töihin. Kyllä meilä on ihan radikaali muutos tapahtunut.

Opettajat innostuneita

Jaana Seikkula-Leino myöntää, että selkeän pontimen yrittäjyyskasvatuksen lisäämiselle ovat luoneet valtakunnalliset yrittäjyyskasvatuksen strategiat, jotka luotsaavat koulutuksen kehittämiseen.

– Meillä on tällainen vahva yhteiskunnallinen tahtotila, mutta kyllä selkeästi on nähty myös koulujen sisällä tarvetta. Opettajat ovat innostuneet yrittäjyyskasvatuksen toteutuksesta ja kehittämisestä. Kun on saatu hienoja tuloksia aikaan ja nuoret ovat innostuneet yrittäjämäisyydestä ja yrittäjyydestäkin, niin kyllä se on vienyt tätä asiaa vahvasti eteenpäin, tietää Seikkula-Leino.

Toisen asteen opiskelijat ja korkeakouluopiskelijat rohkaistuvat Seikkula-Leinon mukaan entistä useammin yrittäjyyskasvatuksen tuloksena perustamaan oman yrityksen. Yläasteikäiset puolestaan kokeilevat kesäyrittäjyyttä ja työllistävät itsensä.

– Mitä ylemmille koulutusasteille mennään, niin sitä useammat nuoret ovat orientoituneet yritysten perustamiseen. On tullut paljon nuorten start up -yrityksiä.

Yrittäjyyskasvatus valmentaa työelämään – ei ainoastaan bisnekseen

Yrittäjyyskasvatuksen dosentti Seikkula-Leino selittää yrittäjyyskasvatuksen valmentavan pohjimmiltaan lapsia ja nuoria aktiivisuuteen ja vastuun ottamiseen itse sekä yhdessä toisten kanssa.

– Jos ajatellaan vaikka tulevaisuuden työelämää tai ihmisen toimintaa ja selviytymistä monimuotoisessa maailmassa, niin siellä on paljon sellaisia elementtejä, jotka kantavat ihmisen elämää pidemmälle eteenpäin: itsensä arvostaminen, toisten kunnioittaminen ja määrätietoinen työskentely. Tämäntyyppisiä perustekijöitä liittyy yrittäjyyskasvatukseen, pohtii Jaana Seikkula-Leino.

– Ylipäätänsä yrittäjämäisiä taitoja työelämässä tarvitaan entistä enemmän. Ei paljon työpaikkailmoituksia ole, missä haetaan kuuliaista virkamiestä, naurahtaa Seikkula-Leino.