Rengasvakoilujutussa syyttäjä vaatii valtiolle kymmeniä miljoonia euroja

Syyttäjä vaatii Nokian Renkaiden yritysvakoilujutussa yli 30 miljoonan euron menettämistä valtiolle laittomasti saadun hyödyn takia. Vaatimuslistalta löytyy myös vankeus ja liiketoimintakielto. Käräjäoikeuden ratkaisua voidaan odottaa aikaisintaan alkusyksyllä.

talous
Black Donuts Engineering ulkoa Pirkkalassa.
Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksien varastamisesta epäillyn Black Donuts Engineeringin pääkonttori sijaitsee Pirkkalassa. Petri Aaltonen / Yle

Suomen tiettävästi suurimman yritysvakoilujutun valmisteluistunto alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa tiistaina. Vastaajana on kymmenen entistä Nokian Renkaiden työntekijää, joita syytetään mm. yrityssalaisuuden rikkomisesta ja väärinkäytöstä.

Syyttäjä vaatii Nokian Renkaiden yritysvakoilujutussa Black Donuts Engineering -yhtiöltä 20 miljoonan euron menettämistä valtiolle laittomasti saadun hyödyn takia. Toiselta oikeuteen haastetulta yhtiöltä, IDG International SA:lta, vaaditaan 9 miljoonan vastaavaa menetystä. Lisäksi kahta yksityishenkilöä uhkaa yli 2,5 miljoonan menettäminen valtiolle.

Syyttäjän vaatimuslistalta löytyy myös vankeus ja liiketoimintakielto.

Haastehakemuksen perusteella vastaajien hallusta on löytynyt yli 20 000 tiedostoa. Ne sisältävät tietoa esimerkiksi Nokian Renkaiden Vsevolozhskin tehtaan ja sen tuotantoprosessin sähkökaavioista, renkaiden eri osien kumiseoksista, renkaiden rakenteesta ja Nokian Renkaiden tulevaisuudensuunnitelmista.

Esitutkinnan mukaan tietoja on käytetty hyväksi Black Donuts Engineering- ja IDG International -yhtiön asiakkaiden rengastehdashankkeissa mm. Saudi-Arabiassa ja Kiinassa.

Tietojen salaisuudesta luvassa kova vääntö

Pirkkalassa toimivan Black Donuts Engineeringin perustivat useat Nokian Renkaista vuosina 2010–11 irtisanoutuneet. Heillä oli kokemusta yhtiön tuotekehityksestä. Nokian Renkaat teki tutkintapyynn ön yrityssalaisuuksien rikkomisesta syksyllä 2011.

Vastaajat ovat kiistäneet heille esitetyt syytteet. Tiedostojen ja osaamisen siirtymisestä heidän mukanaan ei juuri ole epäselvyyttä. Varsinainen pohdinta joudutaan käymään siitä, miten suuri osa tiedoista oli aidosti yrityssalaisuuksia.

Jutusta tulee todennäköisesti erittäin vaikea. Jo valmisteluistuntoihin on varattu kaksi päivää. Seuraava valmisteluistunto on Pirkanmaan käräjäoikeudessa syys-lokakuun tienoilla.

Juttua korjattu 15.6.2016 kello 14.24: Pirkanmaan käräjäoikeus ei anna ratkaisua syys-lokakuussa vaan silloin on seuraava valmisteluistunto.