Keski-Pohjanmaan uutta sote-yhtymää Soitea epäillään laittomuudesta – Kokkolan ylivalta kismittää maakuntaa

Uuden yhtymän valtuusto kokoontui tällä viikolla ensimmäisen kerran. Koko maakunta ei purematta niele Kokkolan ylivaltaa yhtymässä, sillä sen katsotaan olevan erikoissairaanhoitolain vastainen.

Kotimaa
Lasissa lukee "vastaanotto".
Kalle Niskala / Yle

Soiten perussopimus puhututtaa maakuntaa niin paljon, että ylimääräiselle, neuvoa-antavalle kokoukselle oli tarvetta. Tällainen järjestettiin viime viikolla Toholammilla.

Maakuntaa on hiertänyt Kokkolan ylivalta yhtymässä, sillä Kokkola on saanut yhtymävaltuustossa 14 paikkaa. Esimerkiksi Kruunupyyllä, Kannuksella ja Kaustisella on vain 2 paikkaa, pienimmillä kunnilla yksi.

Jos Soite toimisi erikoissairaanhoitolain mukaan, Kokkola saisi vain 4 paikkaa. Tällöin Kokkolan valta vähenisi merkittävästi.

Valmistelijat perustelevat Kokkolan ylivaltaa sillä, että kunnilla on heidän mukaansa laillinen mahdollisuus sopia päätösvallan jaosta. Tämä mahdollisuus pohjautuu osittain Paras-lakiin, eli lakiin kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta.

"Tämän päivän lainsäädäntö ei salli"

Toholammin kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilkka Piispanen on sitä mieltä, ettei erikoissairaanhoitolaista voi poiketa, kuten Soiten sopimuksessa on tehty.

Piispanen vetoaa kuntalain ja erityislain eroavaisuuksiin: kuntalaki on yleislaki, joka syrjäytyy, koska erityislakina olevassa erikoissairaanhoitolaissa on täsmällinen kirjaus valtuustopaikkojen jakoperusteesta.

– Kumoutuneessa Paras-laissa oli aikoinaan kirjaus, että erikoissairaanhoitolaista voitiin poiketa, jos kunnat siitä niin sopivat. Tämän päivän lainsäädäntö ei tätä salli, Piispanen sanoo.

Piispasen mukaan tälle näkemykselle on saatu puoltoa myös Kuntaliitosta. Hän muistuttaa, että luottamusmiesten pitäisi pystyä luottamaan siihen, että päätettäväksi tuodut asiat on valmisteltu riittävällä tarkkuudella.

– Tulee myös muistaa, että esittelevillä virkamiehillä ja päättäjillä on juridisen vastuun lisäksi moraalinen vastuu kunnan asukkaille tekemistään päätöksistä, Piispanen toteaa.

Hän harmittelee sitä, että Kuntaliitosta on saatu toisistaan poikkeavia neuvoja.

– Tämä ei ole missään nimessä kenenkään etu. Totean kuitenkin, että kaikki ovat varmasti yksimielisiä siitä, että Soite syntyy ja se viedään maaliin. Kyse on vain pienistä käynnistysvaikeuksista, Piispanen lisää.