Arkeologiopiskelija Tursiannotkon kaivauksilla: "Kyllä tässä ollaan nyt jännän äärellä"

Millaisia aarteita rautakautinen asuinpaikka tällä kertaa paljastaa, sitä jännitetään Pirkkalan Tursiannotkon kaivauksilla tänä kesänä. Jo ensimmäisinä kaivauspäivinä esiin on noussut nuolenkärki ja lasihelmiä.

Kotimaa
Arkeologiset kaivaukset Pirkkalassa Tursiannotkossa
Pirkkalan Tursiannotkon kaivauksissa on viime vuosina tehty useita valtakunnallisesti merkittäviä rautakautisia löytöjä. Nyt rautakautisen asuinpaikan kimpussa häärii joukko Helsingin yliopiston arkeologian opiskelijoita

Pirkkalan Tursiannotkon arkeologiset kaivaukset ovat paljastaneet viime vuosina ison joukon alueen menneisyyttä. Alueelta on löydetty mm. historiallinen kylänpaikka ja myöhäisrautakautinen asuinpaikka runsaine esineistöineen.

Kaivauksien ainulaatuisiin löytöihin kuuluvat mm. koristeelliset luulusikat, lasimassahelmet ja Suomen vanhin tunnettu kiukaanjäännös.

Tänä kesänä arkeologiset kaivaukset alueella jatkuvat Helsingin yliopiston opetuskaivauksina yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseon kanssa. Ensimmäisen vuoden arkeologian opiskelija Jenna Savolainen kertoo, että löydöt ovat kaivauksilla hieno hetki.

– Kun sieltä sellainen mustikan näköinen helmi pilkistää, niin olihan se aika ilon aihe.

Erityisen jännittäviä ovat kaivauksen seuraavat 15 senttiä. Tuleeko näkyviin ruiukun sirpaleita, luulusikoita tai muita esineitä, se nähdään lähiaikoina.

Myös vuodelle 2017 on suunnitteilla uusia kaivauksia.

Museokeskus Vapriikki valmistelee parhaillaan näyttelyä Pirkkalan Tursiannotkosta. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 avattava näyttely kertoo myös koko Hämeen rautakaudesta ja erityisesti viikinkiajasta.