Minne lempikukat loman ajaksi? Ei hätää - kasvihotelli auttaa

Kasvi- tai kukkahotelleja on perustettu vanhusten palvelutaloihin, mutta Seinäjoen keskustasta sellainen löytyy nuorten ja nuorten aikuisten kohtaamispaikasta Jojosta. Kasveja hoidetaan ilmaiseksi ja samalla ne tuovat somistusta kohtauspaikkaan pitkin kesää.

Kotimaa
Laura Annala vastaa Seinäjoen kasvihotellista.
Laura Annala vastaa Seinäjoen kasvihotellista.Mirva Ekman / Yle

Edessä on loma tai pidempi työmatka. Koiran ja kissan voi kyllä viedä hoitolaan, mutta miten on kukkien laita. Apua ongelmaa tuovat nyt kasvi- eli kukkahotellit.

Kasvihotelleja on perustettu yleensä ikäihmisten palvelutaloihin. Seinäjoella sellainen löytyy Matkakeskuksen vierestä nuorten ja nuorten aikuisten kohtaamispaikasta Jojosta.

– Kasveja hoidetaan nuorten kanssa yhdessä, kertoo Seinäjoen kaupungin nuoriso-ohjaaja Laura Annala.

Jokaiseen ruukkuun kiinnitetään kasvin tarina ja hoito-ohjeet.
Jokaiseen ruukkuun kiinnitetään hoito-ohjeet ja kasvin tarina - sen verran kun tiedetään.Mirva Ekman / Yle

Hoitoon voi tuoda sekä sisä- että ulkokukkia. Myös yrtit kelpuutetaan, jos ne eivät ole kovin vaativia. Kun kasvi jätetään "hotelliin", niin ensiksi täytetään kaksi lappua.

– Toiseen kirjoitetaan kasvin tarina ja hoito-ohjeet ja toiseen kasvin omistajan tiedot ja päivämäärät milloin kasvi tuotu ja milloin se haetaan pois, Annala selventää.

– Meidän on hyvä tietää onko kyse auringon vai varjon kasvista. Sen mukaan se asetetaan tänne meidän tiloihin. Lannoitteet pitää tuoda kasvin mukana, muistuttaa Annala.

Ulkokasvit viedään päiväksi ulos ja otetaan yöksi sisään. Kasvien pitää sietää siirtelyä ja myös parin päivän kuivuutta, kun kohtaamispaikka on kiinni.

Näillä näkymin Seinäjoen kukkahotelli on toiminnassa elokuun loppuun asti, ja mikä parasta, hoito on ilmaista.

– Nuoret saavat tällä tavalla oppia kasvien kasvatusta ja kasvit ovat vaan iloksi. On mukavaa, kun hoito on ilmaista, naurahtaa Annala.