Työpaikkojen urheiluveikkaukset ovat laittomia – kyseessä rahapelirikos

Jalkapallon EM-kisojen aikaan monilla työpaikoilla järjestetään rahapalkinnollisia tulosveikkauksia, joihin osallistumisesta maksetaan osallistumismaksu. Tällaisten vedonlyöntien järjestäminen luokitellaan kuitenkin rahapelirikokseksi.

urheilu
Jalkapallo yleiskuva
EPA

Monilla työpaikoilla on jalkapallon EM-kisojen aikaan käynnissä tulosveikkaus, johon työntekijät ovat saaneet osallistua osallistumismaksua vastaan. Voittajalle maksetaan rahapalkinto.

Tällaisen vedonlyönnin järjestäminen lasketaan rahapelien järjestämiseksi, ja se luokitellaan rahapelien luvattomaksi toimeenpanoksi eli rahapelirikokseksi.

Säännöt rahapelien järjestämisestä on määritelty arpajaislaissa.

Toimintaan puuttuminen edellyttää, että poliisilla on tietoa tällaisesta.

Saara-Mia Varvio

– Jotta kyseessä on rahapeli, kolmen kohdan tulee täyttyä. Pelissä pitää olla osallistumismaksu, voiton saamisen on perustuttava sattumaan ja pelissä on oltava rahapalkinto, kertoo arpajaishallintopäällikkö Saaramia Varvio Poliisihallituksesta.

Rahapelien järjestäminen kuuluu Suomessa yksinoikeuden piiriin. Yksinoikeus on Veikkauksella, Raha-automaattiyhdistyksellä ja Fintotolla.

Rangaistus jopa kaksi vuotta vankeutta

Rahapelirikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Työpaikoilla järjestettävien laittomien urheiluveikkausten valvominen on kuitenkin hankalaa. Poliisihallituksen tietoon ei arpajaishallintopäällikkö Saaramia Varvion mukaan ole tullut tällaisia tapauksia.

– Toimintaan puuttuminen edellyttää, että poliisilla on tietoa tällaisesta. Se on eri asia, miten tietoa saadaan, Varvio sanoo.