1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuuden kerroksen väkeä

Osa briteistä näkee Brexitin kaiken korjaavana ihmelääkkeenä, osalle kansasta EU-jäsenyys on järkiliitto, jossa kannattaa pysyä. Tässä lista eri äänestäjäryhmistä, jotka ratkaisevat Britannian EU-eron.

Brexit
Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

Britanniassa EU-jäsenyyden kannatus jakautuu pitkälti yhteiskuntaluokan mukaan. Korkeasti koulutettujen ja hyvätuloisten keskuudessa jäsenyyttä kannatetaan vahvemmin kuin työväenluokan parissa.

Vastakkain on silti useampia ryhmiä kuin perinteinen kahden kerroksen väki.

Äänestäjät voidaan luokitella karkeasti kuuteen eri ryhmään, jotka kannattavat tai vihaavat EU:ta hyvin eri syistä. He äänestävät juhannuksen aatonaattona EU-jäsenyyden kohtalosta.

EU-eroa kannattavat ryhmät:

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

1. EU-ero korjaa kaiken

Eroa ajava työväenluokkalainen britti näkee EU-eron taikaluotina, joka toisi parannusta niin työtilanteeseen, palkkatasoon kuin asumiseen. Unionin alueelta tulevien siirtolaisten koetaan vievän töitä ja huonontavan palkkatasoa. Hän uskoo itsenäisyyspuolueen Nigel Faragen maahanmuuttokritiikkiin.

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

2. Valta takaisin Britannialle

Intellektuellin brittidemokratian puolustajan silmissä EU on väistämättä matkalla kohti liittovaltiota, mikä tuhoaisi Britannian oman parlamentin päätösvallan. Demokratiasta huolestuneiden määrä ei riitä Britannian eroon.

Boris Johnsonin kaltaiset konservatiivipuolueen oikeistoälyköt tarvitsevatkin EU-eron saamiseksi maahanmuuttokriittisten apua.

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

3. Vastustaja alusta asti

Politiikan vasenta laitaa edustava eroa ajava britti pitää unionia liian oikeistolaisena projektina. Hän katsoo kauhulla, kuinka Euroopan keskuspankki ajaa julkisen talouden säästöjä maissa, joissa kansan valitsema parlamentti on leikkauslinjaa vastaan.

Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on puolueensa tavoin jäsenyyden puolella, mutta sydän ei näytä olevan mukana. Hän äänesti vuonna 1975 unionin edeltäjän Euroopan talousyhteisön ETY:n jäsenyyttä vastaan.

EU-eroa vastustavat ryhmät:

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

1. Keskiluokka hyötyy ja hyväksyy

Jäsenyyttä puolustava ylemmästä keskiluokasta tuleva britti ostaa puolalaiselta remontin. Italialainen barista pyöräyttää espresson ja espanjalainen au pair hoitaa lapset. Lomalla sujahdetaan Alpeille, jossa ruokatilaus surahtaa luontevasti ranskaksi.

Euroopasta Britanniaan suuntautuva maahanmuutto ei ole uhka korkean koulutuksen vuoksi. Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi jäsenyyttä puolustava Top Gear -ohjelman entinen juontaja Jeremy Clarkson jatkuvasta EU-naljailustaan huolimatta.

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

2. Järkiliitossa EU:n kanssa

Vastahakoinen EU:n puolustaja näkee unionin demokraattiset ongelmat, mutta myös sen välttämättömyyden kansantaloudelle. Hän ymmärtää maiden väliset riippuvuussuhteet: Britannian pitäisi EU:n sisämarkkinoilla toimiakseen myöntyä EU-sääntöihin eron tullessakin, eikä saarivaltion maantieteellinen sijainti Euroopan mantereen kyljessä muuttuisi.

Ryhmään kuuluu entinen EU-skeptikko, jäsenyyden puolesta taisteleva pääministeri David Cameron.

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

3. Nuorten ja koulutettujen blokki

Vasemmalle kallellaan oleva EU-mielinen britti pitää kansainvälisyyttä tärkeämpänä kuin kansallisvaltioita ja kokee erokampanjan muukalaispelkoa lietsovan kampanjan vastenmielisenä. Moni tähän ryhmään kuuluva on nuori, jolle EU voi tarjota niin työ- kuin opiskelupaikan. Heitä pelottaa, että vanhemmat sukupolvet sulkevat kansanäänestyksessä ovet Eurooppaan.

Ryhmään kuuluu suuri määrä eturivin taiteilijoita ja tiedemiehiä, esimerkiksi fyysikko Stephen Hawking.

Lue seuraavaksi